Тамара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тамара
თამარ მეფე
царица на Грузия
Tamar, fresco of Vardzia.jpg
Родена
Починала
Табахмела, Грузия
Погребана Гелати, Кутаиси, Грузия

Религия Грузинска православна църква
Управление
Период 27 март 1184 – 18 януари 1213
Коронация 1184 г.
Предшественик Гиорги III
Наследник Гиорги IV
BagrationCOA.JPG
Семейство
Род Багратиони
Баща Гиорги III
Майка Бурдухан Аланска
Братя/сестри Русудан Багратиони
Съпруг Давид Сослан (1191 – 1207)
Юрий Боголюбски (1185 – 1187)
Деца Гиорги IV
Русудан
Подпис Tamar signature.svg
Тамара в Общомедия

Тамара Велика (на грузински თამარი) е царица на Грузия от династията Багратиони. Периодът на нейното управление (1184 – 1213) се смята за „Златен век“ в историята на страната. Тя е първата жена, която управлява Грузия в собственото си право.

Тамара е провъзгласена за наследник и съуправител от нейния баща Георги III през 1178 г., но се сблъсква със силна съпротива от страна на аристокрацията. Тамара се справя успешно в неутрализацията на тази опозиция и предприема енергична външна политика, която помогнала на държавата да отблъсне селджуцките турци. Позовавайки се на мощен военен елит, Тамара успява да превърне държавата си в една от най-могъщите в Кавказ докато не идва крахът на империята, под атаката на Монголската империя.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Тамара, родена ок. 1160 г., е дъщерята на цар Георги III Грузински и неговата съпруга Бурдухан, дъщеря на царя на Алания. Възможно е да е имала по-млада сестра, Русудан, но е споменавана само веднъж в историческите извори. Името Тамара е с ивритски произход и, както повечето библейски имена, е предпочитано от династията Багратони, главно заради претенциите им, че се произлезли от Давид, втори цар на Еврейското царство.

Царуване[редактиране | редактиране на кода]

Тамара е коронясана за цар. В Грузия през Средновековието има две титли: „цар“ (მეფე [mep'e]) и „царица“ (დედოფალი [dedop'ali]), като втората се отнася до съпругата на владетеля; тъй като Тамара е била владетел (а не съпруга на владетел), на грузински тя носи титлата „цар“.

Посмъртно почитане[редактиране | редактиране на кода]

Царица Тамара е най-почитаната личност в Грузия и днес. Реалната историческа личност с течение на времето обраства с многобройни митове: всеки старинен мост, всяка кула и всеки манастир според местната легенда (често опровергавана от историческите факти) са построени по нейно време.

На нея е наречен астероидът (326)Тамара, открит на 19 март 1892 г. от австрийския астроном Йохан Пализа от Виенската обсерватория (Lutz D. Schmadel, International Astronomical Union Dictionary of Minor Planet Names. – 5-th Edition. – Berlin Heidelberg New-York: Springer-Verlag, 2003. – 992 с. – ISBN 3-540-00238-3).

Канонизирана е. Св. равноапостолна Нина (покръстителката на Грузия) и св. благоверна Тамара са двете най-почитани светици в страната. Съществуват две известни днес жития на св. благоверна Тамара.

Негово Светейшество Патриархът-Католикос на Грузия Илия ІІ провъзгласи 2013 за година на Св. благоверна царица Тамара.

Георги III царица на Грузия (1184 – 1213) Георги IV