Тамян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тамян от Йемен

Тамянът (на арабски: лубан) е ароматна смола добивана от дърветата от род Boswellia и по-специално Boswellia sacra (синоними B. carteri, B. thurifera). Той се използва както за производството на тамян, така и в парфюмерията.

Съществуват четири основни вида Boswellia, които произвеждат истински тамян и смолата от всеки от тях е достъпна с малки разлики помежду си. Разликите зависят от времето на беритбата. Смолите се окачествяват ръчно.

Тамянът също така е описан в Библията като един от трите подаръци от влъхвите, които получава Новородения Иисус Христос.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Цветчетата и клоните на дървото Boswellia Sacra от който вид се добива главно тамяна.

Тамянът се извлича от провиснали и твърди дървета Boswellia sacra чрез разсичане на кората, което се нарича вадене на сок и позволява на смолата да потече навън и да се втвърди. Тези втвърдени парченца растителна смола се наричат сълзи. Съществуват няколко вида и сортове тамянови дървета, всяко произвеждащо малко по-различен вид смола. Вътре в самите видове разликите в почвата и климата създават още по-голямо разнообразие от растителни смоли. Дърветата Boswellia sacra са необикновени с това, че могат да виреят в условия толкова сурови, че растат даже и навън от огромни скали. Причината за прикрепването на тези растения към скалите е неизвестна, но то е придружено с луковица към стеблото на растението. Тази форма на растеж предпазва растението да не бъде изкоренено от скалата по време на силни бури, които са често явление в районите, където то вирее. Тази характерна особеност е минимална или напълно отсъства при дървета развиващи се в скалиста почва и чакъл. Дърветата започват да произвеждат смола, когато станат на 10 години. Ваденето на сока от дърветата се прави два до три пъти годишно като последните нарези произвеждат най-добрите сълзи заради тяхното високо ароматно терпеново, сесквитерпеново и дитерпеново съдържание. Най-общо казано, по-непрозрачните смоли са с най-доброто качество. Добра и качествена смола се произвежда в Сомалия и по северното крайбрежие на Сомалия, от които Римокатолическата църква черпи своите доставки.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]