Тана (филм, 1958)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тана
Tana
РежисьориКристак Дамо
ПродуцентиЛазар Липивани
Теодор Силики
СценаристиКристак Дамо
Фатмир Гята
Нашо Йоргаки
Базиран наромана „Тана“ на Фатмир Гята
В ролитеТинка Курти
Наим Фрашери
Пиетер Гьока
МузикаЧеск Задея
ОператорМанди Кочи
Сократ Муша
МонтажВитори Чели
Филмово студиоШкиперия е Ре
Жанрдрама
Премиера17 август 1958
Времетраене82 минути
Страна Албания
Езикалбански
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Тана“ (на албански: Tana) е албански драматичен филм от 1958 година на режисьора Кристак Дамо с участието на Тинка Курти, Наим Фрашери и Пиетер Гьока, адаптация на едноименния роман на Фатмир Гята, който е и съсценарист на филма.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Петдесетте години на XX век. Тана (Тинка Курти) е умна и прогресивна млада жена. Тя е влюбена в Стефан (Наим Фрашери), с когото живеят в едно и също планинско село в Албания. За да се пребори за любовта си, на Тана и се налага да се опълчи на назадничавия манталитет на дядо си и да оцелее от ревността на Лефтер (Кадри Роши). Това е историята на една любовна игра в реализма на социалистическия свят от онова време.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Филмът „Тана“ е първия в историята албански пълнометражен филм и е дипломна работа на режисьора Кристак Дамо. Освен това е и първия филм, заснет от изцяло албански екип. Няколко месеца след премиерата си е снет от екраните и подложен на допълнителна цензура. Сцената, в която Тана и Стефан се целуват, отнела цели двадесет и девет дубъла при снимките, е напълно изрязана от окончателната версия на филма.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tana (film)“ и страницата „Тана (фильм)“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.