Таня Йосифова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таня Йосифова
български юрист
Родена

Националност Флаг на България България
Образование Университет за национално и световно стопанство
Право
Област Гражданско право и Търговско право
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
УНСС
Работила в Юридически Факултет при УНСС

Таня Йосифова е български юрист и университетски преподавател. Доцент по Гражданско и търговско право. Арбитър е в Арбитражния съд при Българска стопанска камара и е заемала поста ръководител на катедра „Частноправни науки“ на Юридическия факултет при Университета за национално и световно стопанство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Таня Николова Йосифова е родена през 1975 г. в град Бургас. Дипломира се в специалност право в Юридическия факултет на Софийския университет през 1998 г. Съдебен кандидат е през 1999 г. в Софийски окръжен съд. През 2005 г. защитава докторска дисертация през на тема „Мнимо представителство“[2] и придобива докторска степен в УНСС. Хабилитира се като доцент по Гражданско и семейно право в същия университет през 2008 г. Заемала е поста ръководител на катедра „Частноправни науки“ на Юридическия факултет при УНСС[3].

На 20 март 2019 г. е избрана за зам.-председател и член на Централната избирателна комисия, [4] като кандидатурата ѝ е издигната от Патриотичния фронт[5].

Автор на няколко монографии в областта на частното право, помагало-казуси по облигационно право (в съавторство с проф. Златка Сукарева), съавтор е на учебник по Основи на правото. Автор е и на над 30 статии в областта на гражданското и търговското право, както и на научни доклади. Специализира в Юридическия факултет на Университета в Берген, Норвегия (2003 – 2004), Университета в Залцбург, Австрия (2005) и в Орхус, Дания (2007 г.).

Владее английски, френски и руски език.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]