Тарон Маргарян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тарон Маргарян
Տարոն Մարգարյան
Политик
Тарон Маргарян
Тарон Маргарян

Роден

Националност Флаг на Армения Армения
Политика
Кметство на район Аван
кмет 2005-2009
Кметство Ереван
кмет 2011-

Уебсайт www.margaryan.am

Тарон Андраник Маргарян (на арменски: Տարոն Անդրանիկի Մարգարյան) е арменски политик. Той е 11-тият кмет на Ереван след обявяване независимостта на Армения от Съветския съюз.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тарон Маргарян е роден на 17 април 1978 година в Ереван, Армения.

От 2001 до 2003 г. работи като водещ специалист в държавна фирма за недвижими имоти, където по-късно става и ръководител.

През 2003 година той е избран за шеф на Агенцията по биоресурси на Армения.

През 2005 г., само на 27 години, е избран за кмет на район Аван в Ереван, а през 2008 г. е преизбран за този пост. По време на кметството му районът Аван е два пъти последователно избиран за Най-добър квартал за живеене в Армения.

През 2009 г. е избран за член на Градския съвет в Ереван.

Кмет на Ереван[редактиране | редактиране на кода]

Тарон Маргарян е Кмет на Ереван от ноември 2011 година.

По време на управлението му всички училища по спорт и изкуства в града са реновирани, построени са нови. Обновени са и библиотеките в града. Всички училища и детски градини са с обновени системи за отопление. Всички деца, родени в Ереван могат да посещават детска градина безплатно.

През 2013 г. Тарон Маргарян стартира инициативата за Зоопарка в Ереван, която не е обновавана до този момент от откриването ѝ. Сега зоопаркът е с размери 7 на 16 хектара. В сътрудничество с частни фирми всички районни паркове в Ереван са обновени.

По време на кметството на Тарон Маргарян са обновени и голяма част от пътните артерии на Ереван.

Проблеми и критики[редактиране | редактиране на кода]

Лидерството на Тарон Маргарян е критикувано най-вече в архитектурни аспекти и по-специално със срутването на стари сгради. Най-вече централния Закрит пазар.

Тарон Маргарян е критикуван и за транспортни проблеми в града и цената на градския транспорт. През 2013 г. е критикуван много за системата за събиране и отвеждане на отпадъци в Ереван.

Множество протести се организират през първите няколко години като кмет на Тарон Маргарян.

Тарон Маргарян е критикуван от медиите за това, че не е служил в армията.

Семейство и личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Тарон Маргарян е единствен син на бившия премиер на Армения Андраник Маргарян. Женен е за Гохар Саргасян, сестра на член на парламента Роберт Саргасян. Има 6 деца – 5 сина и 1 дъщеря. Семейството му не е ангажирано в публични акции. Живее в частния си дом в квартал Аван, Ереван.

Източници[редактиране | редактиране на кода]