Тасос (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тасос
Λιμένας Θάσος
Централна улица в Тасос
Централна улица в Тасос
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Тасос
Географска област Тасос
Надм. височина от 0 до 5 m
Население (2001) 3 130 души
Тасос в Общомедия

Лимен (на гръцки: Λιμέν) или Тасос (Θάσος), е главен град на остров Тасос в Северна Гърция и център на дем Тасос в област Източна Македония и Тракия. Българското име на града е Боровец[1] Всъщност цялото име на града е Лименас Тасу (Λιμένας Θάσου), известно и само като Лимен и само като Тасос, в превод „пристанище на Тасос“, което се използва за отличаване на града от целия остров Тасос.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селището е разположено на североизточния бряг на острова, приблизително на около 17 километра южно от град Кавала. Редовни фериботни линии свързват град Тасос с Кавала и с. Керамоти.

Изглед към Тасос
Изглед към Тасос

История[редактиране | редактиране на кода]

Пристанището (Лименас) на Тасос

Днешният град Тасос е непосредствено издигнат до някогашен античен град разположен западно до днешния град. Днес около Лименас е осеяно с множество останки от античния град. До пристанището е големия и живописен бивш метох, наричан Kalogeriko, на манастира Ватопед от Света гора, великолепна постройка, издигната от монасите в 19 век, днес културен център.[2]

Гръцки източници свидетелстват за българите живели до балканските войни на Тасос и за гоненията над тях[3]. В годините на Втората световна война (1941 – 1944) островът заедно с цялата Беломорска област е част от България. В града е изградена българска корабостроителница, в доковете на която са строени граждански и военни кораби за Българския беломорски флот. Казармите на българската пехотна дружина от гарнизона в Кавала макар необитаеми все още може да се видят тук в югозападния край на острова.

Сега градът, плажовете и красивата планина покрита със средиземноморски борови гори са притегателна дестинеция за българските туристи и бизнес, а немалка част не само от обслужващия, но и от мениджърския персонал говорят български или са българи, други българи от години отново са се установили семейно на острова или закупуват имоти тук.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Тасос
  • Гърция Димитриос Хараламбидис (Δημήτριος Χαραλαμπίδης), гръцки андартски деец, агент от втори ред[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Парушев, Тодор. Морското стопанство на България 1918-1944. Варна, Зограф, 2002, стр. 127.
  2. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας Thassos – Destinations
  3. Κωνσταντίνος Χιόνης, Η ΘΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, стр. 9-12, 16 [1]
  4. Μάνος, Νικόλαος. Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913), Ι. Σ. Κολιόπουλος (επιστ. εποπτεία), Ι. Δ. Μιχαηλίδης – Κων. Σ. Παπανικολάου (επιμ.), Θεσσαλονίκη, Ε.Μ.Σ. – University Studio Press, 2008, стр.66

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]