Татяна Николаевна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руската княгиня и светица Татяна Николаевна

Татяна Николаевна Романова (на руски: Татьяна Николаевна Романова) е втората дъщеря на император Николай II.

Смятана е за най-красивата и най-сериозната от семейството. Тя е много сдържана – като малка възпира сестрите си да правят лудории. С поведението си напомняла императрицата, поради което я наричали гувернантка. Проявява изключително търпение и майсторство, когато плете или бродира. Тя приличала на майка си, но била с кестенява коса и сиви очи.

По време на Първата световна война, като по-голямата си сестра Олга, Татяна е милосърдна (медицинска) сестра.

Великата княгиня иска да има приятелки, но императрицата рядко позволява да се срещат дори с първата си братовчедка Ирина Александровна.

На 15 март 1917 г. се слага край на управлението на династия Романови. Семейството е арестувано и последните си години преживява в къщата на инженер Ипатиев. През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. Татяна, семейството ѝ, доктор Боткин и други приближени на царското семейство са разстреляни в мазето на къщата. Убийците вземат кръстчето на императора, подарено му от Григорий Распутин, а от великите княгини и императрицата – медальони с изображението на Распутин.

Юровски и другарите му предприемат няколко несполучливи опита за скриване на труповете. В крайна сметка са заровени в местността Поросьонков Лог, където през нощта на 18 срещу 19 юли 1918 г. е заседнал камионът с телата на убитите. Участници на разстрела свидетелстват, че от общо 11 убити телата на 9 души са залети със сярна киселина и заровени направо на пътя, а телата на останалите – цесаревича Алексей и княгиня – са горени на известно разстояние от основния гроб, хвърлени в яма и заровени там. Това е направено с цел броят на труповете да не съвпада с броя на убитите в Ипатиевия дом. За допълнителна маскировка на мястото на погребението е запален огън.