Татяна Николаевна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Татяна Николаевна Романова (на руски: Татьяна Николаевна Романова) е втората дъщеря на Император Николай II. Татяна е смятана за най-красивата и най-сериозната от семейството. Тя била много сдържана - като малка възпирала сестрите си да правят лудории. С поведението си напомняла императрицата, поради което я наричали ,,гувернантка. Татяна проявявала изключително търпение и майсторство, когато плетяла или бродирала.

Тя приличала на майка си, но била с кестенява коса и сиви очи.

По време на Първата Световна война, като по-голямата си сестра Олга, Татяна била милосърдна медицинска сестра.

Великата княгиня искала да има приятелки, но императрицата рядко позволявала да се срещат дори с първата си братовчедка, Ирина Александровна.

На 15-ти март, 1917 г. се слага край на управлението на династия Романови. Семейството е арестувано и последните си години преживява в къщата на инженер Ипатиев. През нощта на 16-ти срещу 17-ти юли 1918 г. Татяна, семейството й, доктор Боткин и други приближени на Царското семейство са разстреляни в мазето на къщата. Убийците са взели кръстчето на Императора, подарено му от Григорий Распутин, а на Великите княгини и Императрицата - медальони с изображението на Григорий Распутин. Юровски и другарите му са предприели няколко несполучливи опити за скриване на труповете. В крайна сметка са ги заровили в местността Поросьонков Лог, където през нощта на 18-ти срещу 19-ти юли 1918 г. е заседнал камионът с телата на убитите. Юровски и другите участници на разстрела свидетелстват, че от общо 11 убити 9 са били залети със сярна киселина и заровени направо на пътя, а другите двама – цесаревичът Алексей и една от княгините – са били изгорени на известно разстояние от основния гроб, хвърлени в яма и заровени там. Това е било направено с цел броят на труповете да не съвпада с броя на убитите в Ипатиевия дом. За допълнителна маскировка на мястото на погребението е бил запален огън.