Текето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Текето
Тюрбето на Осман баба
Тюрбето на Осман баба
Общи данни
Население 430 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 3,252 km²
Надм. височина 287 m
Пощ. код 6370
Тел. код 03700
МПС код Х
ЕКАТТЕ 72182
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   - кмет
Хасково
Добри Беливанов
(ГЕРБ)
Текето в Общомедия

Текето е село в Южна България. То се намира в община Хасково, област Хасково.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на 14 км. от Хасково по пътя за град Кърджали, в непосредствена близост до село Тракиец.

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото селото се нарича Отман баба текеси, по името на разположеното в него теке с тюрбето на Отман (Осман) баба. През 1934 година това име е променено на Текето.

През 1985 година село Текето има 371 жители[1].

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото живеят само мюслюмани.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Целодневна детска градина

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Кланица
Тюрбе на Отман баба

В село Текето се намира тюрбе, в което е разположен гробът на алевийския светец Отман баба (?-1478). То е издигнато около 1507 година, при управлението на султан Баязид II (1481-1512). Тюрбето представлява седмоъгълна каменна сграда с правоъгълно преддверие. Има височина 11 м и диаметър на купола 7,2 м и е изградена от квадри бял пясъчник, с мраморен портал. Според Евлия Челеби през 17 век тюрбето е в центъра на по-голям култов комплекс (теке), който днес не е запазен. През 1970 година е обявено за паметник на културата от местно значение, а през 1976 година е реставрирано. През 1993 година вътрешността на тюрбето е украсена със стенописни сцени, рисувани от Александър Терзиев, любител-художник от Хасково[2].

Други забележителности

Източно от тюрбето на Отман баба е разположено по-малко тюрбе с 2 символични гроба на Хасан и Юсеин, чиято каменна сграда е построена през 20 век[2].

На 6 май 2006 година в селото са направени първите копки на хотел „Джем“ от лидера на партия ДПС Ахмед Доган. През май 2007 година хотелът е официално открит.

Между двете тюрбета има Дървета за пожелния. Хората, които отиват на тюрбето, не пропускат да си пожелаят нещо. Вярва се, че ако оставиш нещо лично по дървото (било то само косъм от косата) и си пожелаеш нещо, и то ще се сбъдне.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ястието кюнефе

На празника на светеца Отман баба край текето се организира традиционното мае (вид събор). Но в хасковското с. Текето идват и поклонници от цял свят да се молят и правят курбан за здраве, за сбъднали и преживени щастливи мигове или за да се пречистят от отминали лоши случаи. На курбана се канят приятели, роднини, комшии, случайно дошли на святото място, и други хора. Традицията е нищо да не се взима от святото място, а само да се донася. Всички дарове остават за текето. Затова и гробът на Отман баба в централната зала на текето е винаги отрупан с дарове.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Предимно турска: баклава, катми, мекици, баница с пилешко, имамбаялдъ, пиде, кюнефе и т.н.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай и Петър Коледаров. Речник на селищните имена в България 1878-1987, София 1989, с. 265
  2. а б Миков, Любомир. Култова архитектура и изкуство на хетеродоксните мюсюлмани в България (XVI-XX век). София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2007. ISBN 978-954-322-197-4. с. 41-47, 161-163.