Текстилен комбинат „Марица“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Текстилен комбинат „Марица“
Индустрия Текстил
Основана 1890 г.
Закрита 2010 г.
Седалище Пловдив, Флаг на България България
Продукти платове
Map of Plovdiv.png
42.169° с. ш. 24.744° и. д.
Местоположение в Пловдив

Текстилен комбинат „Марица“ е текстилен завод в Пловдив, съществуващ в периода 1890 – 2010 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата памукотъкачна работилница в Пловдив е основана през 1890 г.

През август 1952 г. започва изграждането на нова производствена база върху 8,5 дка, с което се обединяват няколко текстилни фабрики, съществуващи на територията на града, в единно текстилно предприятие, свързвайки всички цикли на производството. По-късно предприятието е наречено Текстилен комбинат „Марица“ и се пускат в експлоатация нови мощности за производство на платове за ризи, спортно облекло, конфекция за битов текстил и др. С високото си качество комбинатът дълги години конкурира производители от Азия.   Производствената номенклатура през 1989 г. достига огромен асортимент тъкани с различно предназначение – пенирни прежди и тъкани в богата цветова гама за ризи, блузи, шлифери и спортно облекло – за над 93 млн. лева стокова продукция. По това време в комбината работят над 5000 работници и служители. Той е бил най-голямото текстилно предприятие на Балканския полуостров и е произвеждал над 62% от памучните тъкани на страната.[1]

Текстилен комбинат е носител на 14 златни медала за нови изделия от Международния Пловдивски панаир. През 1991 г. комбинатът е преименуван на „Марицатекс“ ООД. Две години по-късно е пререгистриран като „Марицатекс“ ЕООД, а от 1997 г. е „Марицатекс“ АД. Производството на дружеството рязко спада и се затварят десетки външни пазари. През 1998 г. Агенцията за приватизация открива процедура за приватизация на „Марицатекс“ АД. Същата е извършена 6 години по-късно чрез касова продажба на няколко централизирани публични търга на Българска фондова борса. Раздържавени са 67%. С най-голям пакет от 27 % се сдобива Индустриален холдинг „ Доверие” АД, който по-късно се сдобива с други 27,35 % и става мажоритарен собственик.

След приватизацията продажбите се свиват, основните суровини поскъпват, а вносът на евтини конкурентни стоки бавно и сигурно дърпа фабриката надолу. През 2008 г. Съветът на директорите решава да уволни поетапно всички 180 работници и служители. След това се прекратява текстилното производство и се изготвя план за преструктуриране на дейността на дружеството. На следващата година след преструктуриране на машините, съоръженията и редуциране на персонала производството частично е възобновено.[2]

На практика „Марицатекс“ функционира като текстилно предприятие до 31 август 2010 г. След това основните приходи идват от отдаване под наем на налични производствени и административни сгради.С цел покриване на задълженията на дружеството се продават част от инвестиционните имоти.

Текстилното производство в Пловдив се съживява през 2011 г., от друга фирма с приблизително същото име „Марицатек“. Дружеството е закупило терен и сгради принадлежащи на текстилния комбинат „Марица“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]