Теленор Груп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Telenor
Telenor
Telenor Logo.svg
Седалището на „Telenor“ във Форнебу, Норвегия
Седалището на „Telenor“ във Форнебу, Норвегия
Типчастна
Търгувана катоOSE: TEL; OTC: TELNF
Индустриятелекомуникации
Основаване1855 г.
СедалищеФорнебу, Норвегия
Ключови личностиSigve Brekke (президент И CEO)
Gunn Wærsted (председател на борда на директорите)
Служители33 220
ПродуктиФиксирани линии и мобилна телефония, Интернет, цифрова телевизия, IT услуги, IPTV
Годишни приходиNOK 10,393 млрд. (2011)
Чиста печалбаNOK 7,217 млрд. (2011)
Общо активиNOK 166,339 млрд. (края на 2011)
СобственикПравителството на Норвегия (54%)
Уебсайтwww.telenor.com
Telenor в Общомедия

Telenor Group е норвежка телекомуникационна компания, най-голямата в страната, един от водещите международни инвеститори в сектора на мобилните връзки. Седалището на фирмата е във Форнебу, близо до Осло.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана е през 1855 г. под името „Telegrafverket“ като доставчик на телеграфни услуги. През 1966 г. компанията пуска в действие мрежа за мобилна телефонна връзка с ръчна комутация, която през 1981 г. е заменена с автоматичната мобилна мрежа Nordic Mobile Telephone, с което Норвегия става първата страна в Европа с автоматични мобилни връзки. От 1993 г. започва развитието на GSM мрежи. През 2004 г. въвежда в експлоатация търговска мрежа 3G (UMTS).

През октомври 2000 г. компанията е частично приватизирана и получава листване на фондовите борси.

Telenor е листвана на фондовата борса в Осло и през ноември 2015 г. има пазарна капитализация от 225 милиарда крони, което я прави третата по големина компания, листвана на OSE след DNB и Equinor (известна преди като Statoil).[1]

Собственици[редактиране | редактиране на кода]

Telenor е публична компания; основен акционер в нея е правителството на Норвегия, което притежава 54% от акциите. Акциите на компанията се търгуват на борсите OSE, NASDAQ и др. Пазарната капитализация на 6 октомври 2006 г. е била $22,8 млрд.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Основен бизнес на компанията е предоставяне на услуги чрез клетъчни мрежи. Telenor контролира мрежови оператори в Норвегия, Швеция, Дания (Telenor Дания), Унгария, Сърбия, Черна гора, Малайзия (DiGi.Com), Бангладеш (GrameenPhone), Пакистан, Индия, Тайланд, а от 2013 г. – и в България, след като купува 100% от акциите на българския провайдър Globul за €717 млн. В края на 2004 г. дъщерните мрежови оператори на Telenor са обслужвали 22,1 млн. абонати.

Освен в областта на клетъчните връзки Telenor заема съществени позиции на скандинавския пазар и в разпространението на ТВ-сигнал и широколентовия достъп до Интернет.

Общият брой на персонала на компанията е 35 121 души (към края на 2014 г.)[2].

През януари 2022 г. Telenor България съобщава, че от 1 март с. г. компанията ще се нарича Yettel („Йеттел“). Промяната на името е част от по-широката инициатива за ребрандиране в България, Унгария и Сърбия, където телекомуникационните дружества, част от PPF, оперират под марката Telenor.[3]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. Йон Стефенсон фон Течнер и Гейр Иварсьой, тогава служители на Televerket (днешният Telenor), разработват проект на браузъра Opera. През 1995 г. двамата основават фирмата Opera Software, за да продължат първоначалния изследователски проект на Telenor.

Източници[редактиране | редактиране на кода]