Телешко месо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Телешко месо сервирано с ориз, картофи и спанак
Телешко месо
Veal, ground, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Калций, Ca12 mg
Желязо, Fe1.37 mg
Магнезий, Mg31 mg
Фосфор, P197 mg
Калий, K198 mg
Натрий, Na103 mg
Цинк, Zn2.51 mg
Мед, Cu0.088 mg
Манган, Mn0.008 mg
Селен, Se13.1 μg
  Други
Телешко месо в Общомедия

Телешкото месо е месо, получено от телета – млади говеда.

Кулинарна употреба на телешкото месо[редактиране | редактиране на кода]

Има три вида телешко месо:

  • месо от много млади телета, заклани няколко дни след раждането си;[1]
  • месо от телета, хранени изключително с мляко;
  • месо от телета, хранени освен с мляко със зърнени храни, сено и други видове твърда храна.

Телешкото месо присъства в европейските кухни от древни времена. То често е във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. Тъй като телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо.

Освен месото, телешки кости се използват за приготвяне на бульон, който служи за основа на сосове и супи. Знаменитата българска шкембе чорба се прави от телешко шкембе, а от говеждия стомах се извлича и мая за сирене.

Обществени проблеми от производството на телешко месо[редактиране | редактиране на кода]

Хуманистко движение[редактиране | редактиране на кода]

Млечните крави трябва да раждат редовно телета, за да продължават да дават мляко. В резултат се раждат повече женски телета, отколкото могат да бъдат отгледани до възрастни млечни крави. Мъжките телета нямат комерсиална стойност, освен като източник на телешко месо.

Ограниченото жилищно пространство е една от практиките, считани за нехуманни в телешкото производство

Въпреки че цялото производство на телешко е предмет на полемика, хуманисткото движение е загрижено преди всичко за телетата, хранени с мляко. По традиция те се отглеждат в клетки, които ограничават физическите движения, за да се предотврати образуването на жилави мускулни влакна и да се запази месото светло и нежно. Най-доброто телешко се получава от неотбити телета. Отглеждането на хранени с мляко телета е критикувано от защитници на благоденствието на животните.

Останалите членове на Европейския съюз, включително и Италия, където телешкото е много популярно, ще забранят използването на клетки и диети, предизвикващи анемия от 2007 г.[2]

На 7 ноември 2006 г. аризонските гласоподаватели приемат Предложение 204, „Акт за хуманно отношение със селскостопанските животни“.

Човешко здраве от употреба на лекарства при животните[редактиране | редактиране на кода]

Опасността за здравето на потребителите от лекарства, давани на селскостопанските животни не е уникална за телешкото месо, но там тя привлича особено внимание. Критиците твърдят, че производителите компенсират нездравословните жизнени условия с употреба на успокояващи лекарства и високи дози антибиотици. Употребата на успокоителни лекарства не е нито широко разпространена, нито документирана в заслужаваща доверие научна литература. Изследвания от 2005 и 2007 г. показват, че опасността, предизвикана от употребата на антибиотици от телешкото месо при хората, е малка.[3][4]

Защитниците на производството на телешко месо отговарят, че съвременните ферми осигуряват чиста, добре осветена и вентилирана среда с достатъчно място за телетата да „стоят, да се протягат, да се чешат и да лягат в естествена позиция.“[5] Те казват също, че тъй като телетата са изложени на опасност от развитие на анемия, която води до слабост и липса на апетит, съвременните животновъди хранят телетата с храна, съдържаща достатъчни, внимателно контролирани количества желязо.[6].

Принос към световното затопляне[редактиране | редактиране на кода]

Между една четвърт[7] и една трета[8] от газовете, причиняващи световното затопляне и изменение в климата, идват от производството на храна, като най-голям дял към замърсяването (с метан и въглероден диоксид[7]) има производството на телешко месо. Експерти виждат намаляването на консумацията на телешко месо като важно за борбата със световното затопляне.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Calves and antibiotic residues
  2. European Union Council Directive 91/629/EEC // European Union. Посетен на 29 септември 2006.
  3. Does the use of antibiotics in food animals pose a risk to human health? A critical review of published data // Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Посетен на 25 декември 2005.
  4. Medicated milk replacers can cause illegal residues in veal calves // Архивиран от оригинала на 2007-07-14. Посетен на 25 декември 2005.
  5. VealFAQs // Dutch Valley Veal Company, subsidiary of Brown Packing Company Inc. Архивиран от оригинала на 2007-04-09. Посетен на 20 август 2006.
  6. Welcome to Veal Farm: Industry Information: Frequently Asked Questions: // American Veal Association. Архивиран от оригинала на 2011-03-10. Посетен на 20 август 2006.
  7. а б World Atlas. Causes Of Global Warming List // 2017-04-25. Посетен на 2022-01-09.
  8. а б Which type of plant-based milk is best? // The Economist. 2021-11-05. Посетен на 2022-01-09.