Тембенчи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тембенчи
Relief Map of Krasnoyarsk Krai.jpg
67.5946° с. ш. 94.4047° и. д.
64.6089° с. ш. 99.9313° и. д.
Местоположение в Красноярски край
Blue 0080ff pog.svg — начало, Blue pog.svg — устие
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Красноярски край
Дължина 571 km
Водосб. басейн 21 600 km²
Отток 252 (на 89 km от устието) m³/s
Начало
Място плато Путорана
Красноярски край, Евенкски автономен окръг
Координати 67°35′40.56″ с. ш. 94°24′16.92″ и. д. / 67.5946° с. ш. 94.4047° и. д.
Надм. височина 896 m
Устие
Място КочечумДолна ТунгускаЕнисейКарско море
Координати 64°36′32.04″ с. ш. 99°55′52.68″ и. д. / 64.6089° с. ш. 99.9313° и. д.
Надм. височина 145 m
Карта на водосборния басейн на река Долна Тунгуска

Тембенчи е река в Азиатската част на Русия, Среден Сибир, Красноярски край, Евенкски автономен окръг, десен приток на река Кочечум, от басейна на Долна Тунгуска. Дължината ѝ е 571 km, която ѝ отрежда 153-то място по дължина сред реките на Русия.

Река Тембенчи води началото си от южната част на платото Путорана, на 896 m н.в., в северната част на Евенкски автономен окръг, Красноярски край. В горното си течение протича през южната част на платото Путорана, през наколко проточни езера (Горно Тембенчи, Кублекта, Долно Тембенчи и др.), а след това, до устието си през централната част на платото Сиверма (северната част на Средносибирското плато). По цялото си протежение тече на югоизток в дълбока, долина, с множество прагове и бързеи, в безлюдни планински райони, през зоната на лесотундрата в горното течение и през сибирската тайга – в средното и долното. Влива се отдясно в река Кочечум, от басейна на Долна Тунгуска, при нейния 60 km, на 145 m н.в., на 40 km северозападно от село Тура, административния център на Евенкския автономен окръг, Красноярски край.

Водосборният басейн на Тембенчи има площ от 21,6 хил. km2, което представлява 22,4% от водосборния басейн на река Кочечум и обхваща части от Евенкския автономен окръг, Красноярски край.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

  • на север – водосборния басейн на река Курейка, десен приток на Енисей;
  • на североизток – водосборния басейн на река Ембенчиме и други по-малки десни притоци на Кочечум;
  • на югозапад – водосборните басейни на река Виви и други по-малки десни притоци на Долна Тунгуска;

Поради това, че водосборния басейн на Тембенчи е дълъг и тесен, нейните притоци са сравнително къси, като най-големи са: Хугдакунда (55 km), Дялингда (81 km), Тилкемескит (54 km), Морела (58 km).

Подхранването на реката е основно снежно и дъждовно, като подземното подхранване е несъществено поради това, че целият водосборен басейн на реката попада в зоната на вечната замръзналост. Пълноводието на реката е от края на май до края на юни, като през този период преминава около 60% от общото годишно водно количество, а от ноември до април – едва 5-6%. Среден годишен отток на 89 km от устието 252 m3/s. Замръзва през октомври, а се размразява в края на май или началото на юни.

По течението на реката няма населени места.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тембенчи“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.