Темида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Темида
древногръцка богиня на правосъдието
Семейство
БащаУран
МайкаГея
Братя/сестриРея
Япет
Кронос
Хиперион
Тея
Океан
Тетида
СъпругЗевс
ДецаОри
Епиметей
Прометей
Хеспериди
Менетей
Адрастея
Ирена
Дике
Астрея
Лахезис[1]
Темида в Общомедия
Древногръцки богове
Изначални богове
Олимпийски богове
Морски божества
Хтонични божества
Други богове
Титани
Дванадесетте титани:
Океан и Тетида,
Хиперион и Тея,
Койос и Феба,
Кронос и Рея,
Мнемозина, Темида,
Криос, Япет
Синове на Япет:
Атлас, Прометей,
Епиметей, Менетей

Темида (на старогръцки: Θέμις) е богиня на правосъдието, въплъщение на божествения ред, закон и обичай в древногръцката митология. Изобразява се като жена с превръзка на очите, която държи везни в едната ръка, а понякога и меч в другата (или рог на изобилието).

Темида, като богиня на правосъдието, произлиза още от египтяните, за които била символ на истината и справедливостта, и които я изобразявали носеща меч с щраусово перо в косата. Например терминът магистрат произлиза от Ma'ат, защото тя асистирала Озирис в отсъждането на мъртвите по техните сърца.

В митологията Темида е позната като организатор на общите дейности на хората, в частност събранията. Способността ѝ да вижда бъдещето я прави оракул в Делфи, което после я превръща в богиня на правосъдието.

Темида е титанида, дъщеря е на Уран и Гея. От съюза си със Зевс родилата трите мойри – богините на съдбата: Клото, Лахесис и Атропос. Техните деца са и трите ори: Евномия, Дике и Ирена.[2] Според Есхил тя е майка на Прометей.

Имайки прорицателска дарба, казала на Прометей, че женитбата на Зевс и Тетида ще доведе до син, който ще свали Зевс. От майка си Гея получила Делфийския оракул, който предала на сестра си Феба, която го дала на внук си Аполон.[3]

В древността Темида е изобразявана без превръзка на очите. Тя не се нуждаела от нея, тъй като била способна да вижда в бъдещето и миналото, както и от меч, защото като богиня представяла общото съгласие. Всъщност римската богиня Юстиция била изобразявана с меч и превръзка на очите, а понякога и като държаща фасции в едната ръка (сноп пръчки притиснати с ремък около брадва, символизиращи правния авторитет) и пламък, символизиращ истината, в другата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Теогония.
  2. Аполодор, Митологическа библиотека, I, 1,1;3,1
  3. Пеан, разкопки в Делфи, 19 век.