Тензионно главоболие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Tension headache
Жена с тензионно главоболие
Жена с тензионно главоболие
Специалност неврология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 G44.2
МКБ-9 307.81, 339.1
База данни
DiseasesDB
12554
База данни
MedlinePlus
000797
База данни
eMedicine
article/1142908
Мед. рубрики MeSH D018781
Тензионно главоболие в Общомедия

Тензионното главоболие, още известно като породено от напрежение главоболие е сред най-често срещания тип главоболия. Болката може да започва от долната част на гърба, задната част на главата, врата, очите или други мускулни групи в тялото типично засягащи двете страни на главата. Тензионното главоболие е причина за близо 90% от главоболията.

Триклиничните антидепресанти могат да бъдат полезни за превенцията. Ибупрофена е ефективен за лечението на тензионно главоболие.

Тензионното главоболие засяга около 1.4 милиарда човека (20,8% от световната популация) и е по-често при жените от колкото при мъжете (съответно 23% и 18%).

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Болката причинена от тензионно главоболие често се описва като константно напрежение подобно на притискане на главата в менгеме. Болката често се усеща в двете страни на главата. Тензионного главоболие обикновено е слабо до умерено, но може да бъде и силно.

Честота и продължителност[редактиране | редактиране на кода]

Тензионното главоболие може да е епизодично или хронично. Като епизодичното тензионно главоболие се определя такова, което се появява за по-малко от 15 дни в месеца, докато като хронично тензионно главоболие се определя такова, което се случва през 15 или повече дни в месеца за последните 6 месеца. Тензионното главоболие може да трае от минути до дни, месеци или дори години, но типичното тензионно главоболие трае между 4 и 6 часа.

Причинители[редактиране | редактиране на кода]

Различни фактори може да са причина за тензионното главоболие като това може да са измежду:

  • Стрес: обикновено породеното от стрес тензионно главоболие се появява следобяд след дълги стресиращи часове работа или след изпит
  • Липса на сън
  • Некомфортна или лоша поза на тялото
  • Нерегулирано време за хранене (глад)
  • Напрежение в очите

Половината от пациентите с тензионно главоболие определят стреса или глада като причинители за тензионното си главоболие.

Тензионното главоболие може да бъде причинено от мускулно напрежение в областта на главата и врата. Една от теориите твърди, че основните причинители на тензионното главоболие и мигрените е стискането на зъби, което води до хронични контракции на темпоралния мускул.

Друга теория твърди, че болката може да е причнена от проблеми в работата на рецепторите за болка намиращи се в продълговатия мозък. Теорията е, че мозъка не интерпретира правилно информацията – примерно от продълговатия мозък или други мускули – и интерпретира част от сигналите като болка без те наистина да са такива. Един от основните невротрансмитери, които са въвлечени е серотонина. Свидетелства за тази теория идват от факта, че хроничното тензионно главоболие може успешно да се лекува с определен вид антидепресанти като Амитриптилин. Въпреки това аналгетичния ефект на Амитриптилина в хроничното тензионно главоболие не е само от серотонина и е вероятно други механизми да са включени в това. Последни изследвания на механизма на нитричния оксид (НО) предполагат, че НО може да играе ключова роля в патологията на хроничното тензионно главоболие. Получаването на болката може да е причинена или се асоциира с активирането на Nitric oxide synthase (НОС) и генерирането на нитричния оксид. Пациенти с хронично тензионно главоболие имат увеличена чувствителност за болка в мускулите и кожата, демонстрират нисък праг на механична, термална и електрическа болка. Свръхчувствителността на централната неврони отговорни за болка (в trigeminal spinal nucleus, таламуса и целебралния кортекс) се смята, че са въвлечени в патофизиологията на хроничното тензионно главоболие.

Скорошни свидетелства за генерално увеличение на усещането за болка (Хипералгезия) в хроничното тензионно главоболие предполагат, че обработването на сигналите за болка в централната нервна система е анормалното в заболяването. Още повече, дисфункцията на системата обработваща болка може да играе роля в патопсихологията на клиничното тензионно главоболие.

Превенция[редактиране | редактиране на кода]

Трицикличните антидепресанти са доказани като по-ефективно от SRRI (Selective serotonin reuptake inhibitor), но имат повече странични ефекти. Свидетелства за използването на SRRI, пропанол и мускулни релаксанти за превенцията на тензионни главоболия са недостатъчни.

Първолинейното третиране на хроничното тензионно главоболие е с Амитриптилин, докато миртазапин и венлафиксин са други опции. Техники за (биообратна връзка?? / biofeedack) също може да са от помощ.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Медикаменти[редактиране | редактиране на кода]

Епизодичното тензионно главоболие най-общо реагира добре на аналгетици като ибупрофен, парацетамол/ацетаминофрен и аспирин. Аналгетик/седативни комбинации са широко използвани (примерно аналгетик/антихистаминови комбинации като Синдол, Мерсиндол и Перкогезик, аналгетик/барбитуратни комбинации като Флоринал). Честото използване на аналгетици може и доведе до главоболие от прекалено използване на медикаменти.

Ботулинумин токсинно лечение е изпитано при някой хора с тензионно главоболие, но резултатите са разнопосочни.

Акупунктура[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки, че доказателствата са слаби се смята, че акупунктурата може да е успешна при хора с често или хронично тензионно главоболие.

Епидемиология[редактиране | редактиране на кода]

Тензионното главоболие засяга около 1.4 милиарда човека (20,8% от световната популация) и е по-често при жените от колкото при мъжете (съответно 23% и 18%). Въпреки неговите доброкачествени характеристики, тензионното главоболие, особено в хронична форма може да донесе значително несгоди на пациенти и като цяло да е в тежест на обществото.

Диагностициране[редактиране | редактиране на кода]

Тензионното главоболие, което не е симптом на друго заболяване може да е болезнено, но не носи по-големи вреди. Обикновено се получава облекчение след лечение. Тензионното главоболие, което се случва като симптом на друго заболяване обикновено се появява като странична реакция при лекуването на основните симптоми. Честото използване на медикаменти за облекчение на болката при пациенти с тензионно главоболие може да доведе до главоболие, породено от прекомерно използване на медикаменти.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tension headache“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.