Тениоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тениоза
Жизненият цикъл на Taenia saginata, тения на говеждата тения
Специалностинфекциозни заболявания
Класификация и външни ресурси
МКБ-10B68
МКБ-9123.3
База данни
DiseasesDB
12875
База данни
MedlinePlus
001391
База данни
eMedicine
ped/2201
Мед. рубрики MeSHD013622
Тениоза в Общомедия

Тениозата (на латински: Taeniasis е хронично протичаща хелминтоза със засягане на горните отдели на стомашно – чревния тракт и чревни разстройства.

Заболяването се причинява от свинска тения – Taenia solium или говежда тения - Taenia saginata.

Ларвната форма Cysticercus cellulosae представлява малко, елипсовидно мехурче, изпълнено с прозрачна или опалесцираща течност.

Човекът се заразява при консумация на цистицеркозно свинско месо.

Погълнатите цистицерки под действие на стомашния сок се освобождават и се залавят за лигавицата на тънкото черво.

Цистицерките се локализират в мускулатурата, но също така и в паренхимните органи: мозък, сърце, очите и други. С течение на времето те дегенерират, като потъмняват, казеозират или се калцифицират.

Тениозата може да протича безсимптомно и единствен признак на заболяването да бъде появата на членчета на тенията във фекалиите.

Може да се наблюдават и диспептични и неврологични симптоми – нарушен апетит, главоболие, световъртеж, нарушен сън, гадене.

От лабараторните показатели може да се наблюдават отклонения в периферната кръвна картина – анемия, левкопения с лимфоцитоза и умерена еозинофилия.

Лечението на тениозата е етиологично с противопаразитни препарати. Болните се диспансеризират за срок от 6 месеца.

Профилактиката е лична – да не се консумира сурово месо без ветеринарен преглед и да бъде добре термично обработено и обществената – рано откриване на болните, тяхното отстраняване от работа, строг ветеринарно – санитарен контрол при кланичния месодобив и профилактично паразитологично изследване на работещите в хранителните обекти.