Тенис корт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Размери на тенис корт

Тенискорт (на английски: court; на латински: cohors – оградено място) е равна, гладка, правоъгълна площадка, предназначена за игра на тенис.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на корта е 23,77 m, ширината – 8,23 m (за единична игра) или 10,97 m за игра на двойки. Отстрани на площадката има допълнително място за съдиите и почивка на играчите. По средата на корта има изпъната мрежа по цялата ширина, паралелна на задните линии, която разделя корта на две еднакви половини. Височината на мрежата е 1,07 m. Габаритите на игрището с околните на игралното поле свободни ивици са: ширина 18.30 m (60 ft) и дължина 36.70 m (120 ft).

Покрития[редактиране | редактиране на кода]

тенис кортовете имат няколко различни покрития. Видът и материалът на покритието влияят на отскока на тенис топката и предполага различна стратегия на игра.

Тревни покрития[редактиране | редактиране на кода]

Тревните тенис кортове съществуват откакто съществува и тенисът като спорт. За тях е характерен ниският и най-бърз отскок на топката. Играта се усложнява и от най-малките неравности на терена. Едни от най-известните тревни кортове са тези на турнира Уимбълдън. Традиционно на такива кортове са най-добри състезателите на Австралия и Великобритания.

Червени кортове[редактиране | редактиране на кода]

Червените или глинени кортове имат за настилка пясък, глина, натрошени тухли или камъни с добавки на пластмасови и гумени материали. Цветът им е червен или тъмно зелен. Те се считат за най-бавните кортове, съответно и разиграването става по-бавно. Най-известните кортове с такава настилка са на Открития шампионат на Франция (бившият Ролан Гарос).

Твърдо покритие[редактиране | редактиране на кода]

Твърдите настилки са бетон или асфалт, покрити с някаква синтетична материя. те са сравнително по-бързи, но не толкова колкото тревните. На такива кортове се играе Откритият шампионат на САЩ – US Open и на Австралия.