Теодора Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодора.

Теодора
царица на България
Лични данни
Пълно име Теодора Бесараб
Родена ?
Влахия
Починала ?
България
Предшествана от Анна Неда
Наследена от Сара-Теодора
Семейство
Брак Иван Александър
Династия Басараб
Баща Иванко I Басараб
Майка Анна

Теодора е българска царица, съпруга на цар Иван Александър /1331-1371/ и дъщеря на влашкия войвода от кумански произход Иванко I Басараб. Тя се омъжва за Иван Александър, когато той все още е деспот в Ловеч.

В живота на принцесата не липсват както щастливи дни, така и дни на пълно отчаяние. С титла на деспина тя е до 1331 г., когато поредният дворцов преврат извежда съпруга ѝ на челно място в държавата. До този момент дните и преминават без особени усложнения.

Като царица Теодора се разпорежда в Търново близо 2 десетилития, но влиянието ѝ над царя постепенно запада, въпреки че успява да ожени едно от децата си (Иван Асен) за своя влашка племенница. Този брак не продължава дълго, тъй като скоро Иван Асен загива в битка с турците. По това време тя вече е и на преклонна възраст. Една от миниатюрите на Манасиевата хроника представя царицата пред смъртното ложе на сина й̀, като в изражението ѝ прозира дълбока скръб.

Към тази грижа се добавят и още изпитания. Съпругът и Иван Александър се увлича по една млада еврейка от Търново. Дворцовият скандал завършва с развод и Теодора е прокудена от Царевец и вероятно замонашена под името Теофано в някой от столичните манастири, където и завършва живота си.

От брака с Иван Александър, Теодора има няколко деца: