Теодора Кантакузина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Алексий III Велики Комнин и Теодора Кантакузина, миниатюра върху хрисовул, дарен на манастира Дионисият

Теодора Кантакузина (на гръцки: Θεοδώρα Καντακουζινή) е трапезундска императрица, съпруга на император Алексий III Велики Комнин.

Теодора Кантакузина вероятно е дъщеря на севастократор Никифор Кантакузин. Според хрониката на Йоан Кантакузин през 1341 г. севастократор Никифор Кантакузин е хвърлен в тъмница по заповед на Алексий Апокавк, съветник на императрица Анна Савойска по време на гражданската война между нея и Йоан Кантакузин. По-късно бащата на Теодора е освободен и е назначен за управител на Адрианопол (1350). За майката на Теодора няма сведения.

На 28 септември 1351 Теодора е омъжена за трапезундския император Алексий III Велики Комнин. Според Уилям Милър бракосъчетанието на императора и Теодора е извършено в обновената църква "Св. Евгений". Според автора на "Трапезунд: последната гръцка държава от византийската епоха" (Trebizond: The Last Greek Empire of the Byzantine Era) бракът между Теодора и Алексий III е резултат от политически съюз, сключен между Йоан Кантакузин и Алексий III Велики Комнин. Към момента на сватбата император Алексий III е на 13 години, а за Теодора се предполага, че е на почти същата възраст.

Теодора ражда на Алексий III шест деца:

След смъртта на съпруга си, починал на 20 март 1390, Теодора Кантакузина се оттегля в един от константинополските манастири, където се замонашва под името Теодосия. По-нататъшната ѝ съдба е неизвестна.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Theodora Kantakouzene“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.