Теодора Комнина (принцеса на Антиохия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Теодора Комнина (Антиохия))
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодора Комнина.

Теодора Комнина
принцеса на Антиохия
сеньора на Бесон
Лични данни
Родена ок. 1150/55
Византийска империя
Семейство
Бракове Боемунд III Антиохийски
Готие дьо Бетюн
Баща Йоан Дука Комнин
Майка Мария Таронитиса

Теодора Комнина (ок. 1150/55 - след 1182) е византийска аристократка и принцеса на Антиохия, втора съпруга на принц Боемунд III Антиохийски (1144 – 1201).

Теодора е дъщеря на византийския дука Йоан Дука Комнин и на Мария Таронитиса, потомка на древните арменски царе. Теодора Комнина е племенница на византийския император Мануил I Комнин, поради което бракът ѝ е въпрос на политика. Подобно на сестра си Мария, омъжена през 1167 г. за йерусалимския крал Алмерик I, Теодора е инструмент за постигане на външнополитическите интереси на империята. Тя е омъжена за Боемунд III Антиохийски, принц на Антиохия. Годината, в която е сключен бракът им, не е уточнена. Предполага се, че това става през периода 1175 – 1177 г. Боемунд III е васал на Мануил I Комнин, който е женен за сестра му, Мария Антиохийска. Омъжвайки племенницата си за антиохийския принц, Мануил I обвързва още по-тясно двете страни и вероятно постига отстъпки от страна на Боемунд по редица висящи въпроси като връщането на православния гръцкия патриарх на Антиохия, Атанасий II.

Теодора Комнина ражда на Боемунд III две деца:

  • Констанс дьо Поатие
  • Мануил дьо Поатие (1176 – 1233)

През 1180 г. бракът между Боемунд и Теодора е разтрогнат. Много вероятно е причина за развода да е смъртта на Мануил I Комнин (той умира прз септември 1180 г.), която обезсмисля политическата стойност на брака им, като се има предвид, че в Константинопол управлението е поето от сестрата на Боемунд, Мария Антиохийска[1]. Това на първо време осигурява на Антиохия необходимата ѝ подкрепа от Византия. Така присъствието на Теодора в Антиохия става излишно. След развода си с нея Боемунд се жени за третата си съпруга Сибила.

Теодора Комнина също се омъжва повторно, за Готие дьо Бетюн (Gauthier de Bethune), сеньор на Бесон (Besan)[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Предположението е наше, документален източник няма
  2. Генеология на Теодора Комнина на немски език