Теодора Комнина (принцеса на Антиохия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Теодора Комнина.

Теодора Комнина
принцеса на Антиохия
сеньора на Бесон
Лични данни
Роденаок. 1150/55
Византийска империя
Семейство
БраковеБоемунд III Антиохийски
Готие дьо Бетон
БащаЙоан Комнин
МайкаМария Таронитиса
Теодора Комнина (ок. 1150/55 - след 1182) е византийска аристократка и принцеса на Антиохия, втора съпруга на принц Боемунд III Антиохийски (1144-1201).

Теодора е дъщеря на византийския дук Йоан Комнин и на Мария Таронитиса, потомка на древните арменски царе. Теодора Комнинан е племенница на византийския император Мануил I Комнин, поради което бракът ѝ е въпрос на политика. Подобно на сестра си Мария, омъжена през 1167 г. за йерусалимския крал Алмерик I, Теодора е инструмент за постигане на външнополитическите интереси на империята. Тя е омъжена за Боемунд III, принц на Антиохия. Годината, в която е сключен бракът им, не е уточнена. Предполага се, че това става през периода 1175-1177 г. Боемунд III е васал на Мануил I Комнин, който е женен за сестра му, Мария Антиохийска. Омъжвайки племенницата си за антиохийския принц, Мануил I обвързва още по-тясно двете страни и вероятно постига отстъпки от страна на Боемунд по редица висящи въпроси като връщането на православния гръцкия патриарх на Антиохия, Атанасий II.

Теодора Комнина ражда на Боемунд III две деца:

  • Констанс дьо Поатие
  • Мануил дьо Поатие (1176-1233)

През 1180 г. бракът между Боемунд и Теодора е разтрогнат. Много вероятно е причина за развода да е смъртта на Мануил I Комнин (той умира прз септември 1180 г.), която обезсмисля политическата стойност на брака им, като се има предвид, че в Константинопол управлението е поето от сестрата на Боемунд, Мария Антиохийска[1]. Това на първо време осигурява на Антиохия необходимата ѝ подкрепа от Византия. Така присъствието на Теодора в Антиохия става излишно. След развода си с нея Боемунд се жени за третата си съпруга Сибила.

Теодора Комнина също се омъжва повторно, за Готие дьо Бетон (Gauthier de Bethune), сеньор на Бесон (Besan)[2].

Източници

Бележки

  1. Предположението е наше, документален източник няма
  2. Генеология на Теодора Комнина на немски език