Теодора Ноева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодора Ноева
българска защитничка на правата на жените
Теодора Ноева и Георги Ноев
Теодора Ноева и Георги Ноев

Националност Флаг на България България
Семейство
Съпруг Георги Ноев

Теодора Ноева е свързвана с една от първите защитнички на женските права в България. Става главен редактор и съ-издава първото дамско списание „Женский свят“ („Женски свят“) с брат си Атанас Манов от 1893 година – „редактирано от жени, за госпожи и госпожици“. Малката им сестра Елена списва притурката „Домакиня“.

Теодора Ноева издава списанието „Женский свят“ в продължение на 6 години до 1899 година.

В „Женски свят“ се публикуват биографии на известни жени, обсъждат се правата на жените, разказва се за жени с различни професии – лекари, писателки, споменават се темите за равнопоставеността на половете и равното заплащането на мъжете ѝ жените, обсъжда се дори и правото на жената да гласува. Като скандал се приема през 1896 година от варненската общественост заявлението към общинската управа за вписване в избирателните списъци на Теодора Ноева.

Теодора Ноева е омъжена за изявения варненски предприемач Георги Ноев. Единственият им син умира в битката при Чаталджа по време на Балканската война, който е посмъртно награден с Орден за храброст първа степен.

След смъртта на сина си Иван Теодора Ноева се отдава изключително на благотворителност. През 1930 година Теодора Ноева основава във Варна дарителски фонд „Иван Г. Ноев“ към Варненската мъжка гимназия „Фердинанд Първи“. Тя е сред активистите в Комитета по създаване на приют за стари хора във Варна. Наградена е през 1937 година от цар Борис III за активната си благотворителна дейност.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]