Теодора (съпруга на Роман I Лакапин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Теодора.

Теодора
византийска императрица
Родена
Починала
ПогребанаМирелеон, Истанбул, Турция
Семейство
СъпругРоман I Лакапин
ДецаКонстантин Лакапин
Стефан Лакапин
Христофор Лакапин
Теофилакт Лакапин
Елена Лакапина
Агата Лакапина

Теодора е византийска императрица, съпруга на император Роман I Лакапин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на Теодора е неизвестен. Съпругът ѝ Роман е друнгарий на флота, който през 919 г. извършва преврат срещу регентите на Константин VII и сам поема властта от негово име. През юли 919 г. Теодора става тъща на император Константин VII, когото Роман жени за дъщеря им Елена Лакапина, заради което е провъзгласен за василеопатор (баща на императора), а през септември 920 е коронован и за старши съимператор на Константин VII. През януари 921 г. Теодора е коронована за Августа – титла, която носи до края на живота си на 20 февруари 922 г.

Теодора е единствената жена спомената в хрониките като съпруга на Роман I Лакапин, поради което традиционно се приема, че тя е майка на всичките му шест деца:

Съществува обаче и предположение, че Теодора е втора съпруга на Роман Лакапин. Така например Симеон Метафраст посочва магистър Никифор като тъст на Роман I Лакапин, което означава че Никифор е баща на Теодора. Друга хроника обаче посочва магистър Никифор за тъст на Христофор Лакапин, най-големия син на Роман I. Обикновено това разминаване се обяснява с грешка, допусната от Симеон Метафраст. Въпреки това в книгата си „Византийски фамилии“ (1975) Жан-Франсоа Ваниер предполага, че Симеон Метафраст не се е объркал и че Роман и Христофор, баща и син, са се оженили за две сестри, дъщери на магистър Никифор, което от своя страна би означавало, че Теодора не е майка на Христофор, тъй като синът не може да се ожени за сестрата на майка си. Така според Вениер Христофор вероятно е продукт на по-ранен брак на императора, а Теодора е втора съпруга на Роман I.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Theodora, wife of Romanos I в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​