Теодора (съпруга на Роман I Лакапин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодора.

Теодора
византийска императрица
Лични данни
Починала 20 февруари 922 г.
Семейство
Брак Роман I Лакапин
Теодора е византийска императрица, съпруга на император Роман I Лакапин.

Произходът на Теодора е неизвестен. Съпругът ѝ Роман е Друганрий на флота, който през 919 г. извършва преврат срещу регентите на Константин VII и сам поема властта от негово име. През юли 919 г. Теодора става тъща на император Константин VII, когото Роман жени за дъщеря им Елена Лакапина.

По този случай Роман Лакапин е провъзгласен за василиопатор (Баща на императора), а през септември 920 е коронован и за старши съимператор на Константин VII. През януари 921 г. Теодора е коронована за Августа – титла, която носи до края на живота си на 20 февруари 922 г..

Теодора е единствената жена спомената в хрониките като съпруга на Роман I Лакапин, поради което традиционно се приема, че тя е майка на всичките му шест деца:

Съществува обаче и предположение, че Теодора е втора съпруга на Роман Лакапин.

Така например Симеон Метафраст посочва магистър Никифор като тъст на Роман I Лакапин, което означава че Никифор е баща на Теодора. Друга хроника обаче посочва магистър Никифор за тъст на Христофор Лакапин, най-големия син на Роман I. Обикновено това разминаване се обяснява с грешка, допусната от Симеон Метафраст. Въпреки това в книгата си „Византийски фамилии“ (1975) Жан-Франсоа Ваниер предполага, че Симеон Метафраст не се е объркал и че Роман и Христофор, баща и син, са се оженили за две сестри, дъщери на магистър Никифор, което от своя страна би означавало, че Теодора не е майка на Христофор, тъй като синът не може да се ожени за сестрата на майка си. Така според Вениер Христофор вероятно е продукт на по-ранен брак на императора, а Теодора е втора съпруга на Роман I.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Theodora, wife of Romanos I“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.