Теодор Билрот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Теодор Билрот
австрийски хирург

Роден
Починал
Теодор Билрот в Общомедия

Проф. Кристиян Алберт Теодор Билрот е виенски лекар, хирург, смятан от мнозина за основател на съвременната коремна хирургия.

Учи хирургия при Карл фон Лангенбух и практикува във Виена като началник на Втора хирургическа клиника в „Алгемайне Кранкенхаус“ (виенската обща болница). Професор е по хирургия във Виенския университет.

Билрот ръководи няколко епохални операции в хирургията, включително първата езофагектомия (1871), първата ларингектомия (1873) и първата успешна гастректомия (1881) за рак на стомаха, с която печели голяма слава.

Билрот помага за създаването на първата съвременна хирургическа „школа“, в която преподава на светила като Александър фон Винивартер и Йохан фон Микулич-Радецки. Новаторската програма за хирургическа специализация на Уилям Халстед е повлияна в значителна степен от методите на Билрот за хирургическо обучение. В края на XIX век Билрот въвежда белите престилки като задължително облекло на лекарите.

Освен значителните си приноси към хирургията, Теодор Билрот е бил и страстен музикант, виолинист и близък приятел на Йоханес Брамс.