Теодор Бовери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодор Бовери
Theodor Heinrich Boveri
германски биолог

Роден
Починал
15 октомври 1915 година (53 г.)

НационалностFlag of Germany.svg Германия
Учил вМюнхенски университет
Научна дейност
ОбластБиология
Работил вВюрцбургски университет
ПодписBoveri-signature.jpg
Теодор Бовери в Общомедия

Теодор Хайнрих Бовери (на немски: Theodor Heinrich Boveri) е германски биолог.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 20 век той създава теорията, според която ракът възниква поради увреждания в хромозомите. Основания за това са изследванията му на ембрионалното развитие на морските таралежи. Според Бовери повечето анеуплоидни клетки били нежизнеспособни. В някои случаи обаче, според тезата му, определен вид загуба, удвояване или промяна в порядъка на хромозомите, придават на една клетка и на нейното потомство способността да се превърне в туморна с неконтролируемо делене и накрая да предизвика рак. Поради това характерните хромозомни аномалии могат да се разпознаят в повечето тумори на определен тип тъкан.

От известно време определените с помощта на нови методи отрязъци ДНК могат да се направят видими и така изследователи идентифицират първите хромозомни промени, които се срещат в голям брой при тумори на пациенти, страдащи от един и същи тип рак, а дори и в клетките от предраковия стадий. Такива еднакви модели не биха се появили, ако анеуплоидията беше само случайна последица от прехода към раковия стадий, а не причината. Струпването говори в полза на новата теория за рака.

През 1888 г. Бовери документира неравномерното разпределение на хромозомите в деляща се клетка на ембрион на морски таралеж. Той предполага, че причината е в неправилното функциониране на вретенните влакна, които разделят удвоените хромозоми едни от други.