Теодор Бовери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Теодор Бовери
Theodor Heinrich Boveri
немски биолог

Роден
Починал
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Биология
Теодор Бовери в Общомедия

Теодор Хайнрих Бовери (на немски: Theodor Heinrich Boveri) е немски биолог.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 20 век той създава теорията, според която ракът възниква поради увреждания в хромозомите. Основания за това са изследванията му на ембрионалното развитие на морските таралежи. Според Бовери повечето анеуплоидни клетки били нежизнеспособни. В някои случаи обаче, според тезата му, определен вид загуба, удвояване или промяна в порядъка на хромозомите, придават на една клетка и на нейното потомство способността да се превърне в туморна с неконтролируемо делене и накрая да предизвика рак. Поради това характерните хромозомни аномалии могат да се разпознаят в повечето тумори на определен тип тъкан.

От известно време, определените с помощта на нови методи отрязъци ДНК, могат да се направят видими и така изследователи идентифицират първите хромозомни промени, които се срещат в голям брой при тумори на пациенти, страдащи от един и същи тип рак, а дори и в клетките от предраковия стадий. Такива еднакви модели не биха се появили, ако анеуплоидията беше само случайна последица от прехода към раковия стадий, а не причината. Струпването говори в полза на новата теория за рака.

През 1888 г. Бовери документира неравномерното разпределение на хромозомите в деляща се клетка на ембрион на морски таралеж. Той предполага, че причината е в неправилното функциониране на вретенните влакна, които разделят удвоените хромозоми едни от други.