Теодор Шван

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодор Шван
Theodor Schwann
германски биолог
1857 г.

Роден
Починал
11 януари 1882 г. (71 г.)
Кьолн, Германия

Националност Германия
Учил вБонски университет
Лиежки университет
Хумболтов университет на Берлин
Вюрцбургски университет
Научна дейност
ОбластБиология
Учил приЙохан Петер Мюлер
Работил вБерлински университет
Льовенски католически университет
Лиежки университет
ПовлиянЙоханес Петер Мюлер
Теодор Шван в Общомедия

Теодор Шван (на немски: Theodor Schwann) е германски биолог. [1]

Най-значимият му принос в областта на биологията е разширяването на клетъчната теория, включвайки животните. Освен това, той открива така наречените Шванови клетки в периферната нервна система, откриването и изучаването на пепсина, откриването на органичната природа на дрождите[2] и въвеждането на термина метаболизъм.[3] Съвременник и приятел на Матиас Шлайден.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 декември 1810 година в Нойс, Германия, в семейство на баща златар, по-късно печатар. Първоначално следва в Кьолн, а по-късно в Бон, където среща Йохан Петер Мюлер. Той е сред първите ученици на Мюлер, които разчупват традиционния витализъм и работят над физико-химичното обяснение на живота. През четирите години, в които той асистира на Мюлер успява да извърши важни проучвания. През този период Мюлер готви свой труд върху физиологията и Шван му помага в изследванията.

Умира на 11 януари 1882 година в Кьолн.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Шван пръв формулира ясно клетъчната теория за строежа на организмите в знаменитото си съчинение „Микроскопски изследвания върху сходството в строежа и растежа на животните и растенията“ (1839). Сред множеството му приноси към биологията са също така и откриването на швановите клетки, откриването на биологичната природа на дрождите и въвеждането на термина метаболизъм. Със своите изследвания върху храносмилането, ферментацията и гниенето, Шван е един от основоположниците не само на морфологичното, но и на физиологичното и биохимичното изучаване на клетката. Мускулната и нервната тъкан привличат най-много вниманието на Теодор Шван.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Schwann, Theodor // Encyclopædia Britannica. 11th. Cambridge University Press, 1911.
  2. Theodor Schwann German physiologist // Посетен на 31 октомври 2018.
  3. Price, Catherine. Probing the Mysteries of Human Digestion // Distillations 4 (2). 2018. с. 27 – 35. Посетен на 30 октомври 2018.