Направо към съдържанието

Теодосий Теодосиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодосий Теодосиев
български учител
Роден
1 декември 1947 г. (76 г.)

Националност България
Научна дейност
Предметфизика
Работил вПМГ „Никола Обрешков“

Теодосий Събев Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“, град Казанлък, България. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

Той е действащ учител и ежегодно дава по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения.[1] Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Теодосий Теодосиев е и активен общественик. Избран е за първи председател на Националния клуб на учителите новатори. В продължение на много години е бил член на редколегията на списание „Физика“, в редакционния съвет на списание „Проблеми на образователната политика“, член на Управителния съвет на Съюза на физиците в България, член на Висшия учебен съвет към Министерство на просветата и др. Рецензент е на сборници и учебници по физика. Автор е на стотици статии.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Носител е на множество награди и отличия, сред които орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен (2006)[2], три пъти наградите „Св. Неофит Рилски“, наградата „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св. св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на Софийския университет Св.Климент Охридски за най-много приети студенти.

Теодосий Теодосиев е носител на титлата на Дарик радио „Мъж на годината“ за 2014 г.[3]

За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България с Решение № 89 от 31 май 2004 г. на Общински съвет - Казанлък е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град.[4][5]

Противоречия[редактиране | редактиране на кода]

След гостуване в подкаста на Мартин Карбовски на 3 август 2023 г. Теодосиев е обвиняван в хомофобия и разпространяване на конспиративни теории.[6][7]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • Формулата на Тео, документален, 2019, 74 мин.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Даскал вдигна Дом на физиката в балкана“, Матей Бонев Архив на оригинала от 2010-04-12 в Wayback Machine., в-к „Стандарт“, 22 август 2003
  2. Президентът връчи ордени на дейци на науката, културата и образованието Архив на оригинала от 2007-10-04 в Wayback Machine., President.bg, 23 май 2006.
  3. Теодосий Теодосиев стана Мъж на годината 2014 г., olympicbg.org, 14 януари 2015.
  4. Присъдено звание „Почетен гражданин“: Теодосий Събев Теодосиев, сайт на Общински съвет на Казанлък, 26 юли 2006.
  5. С тримата ученици от ПМГ „Н. Обрешков“, спечелили бронзови медали от международни олимпиади, и с техните преподаватели се срещнаха днес членовете на Председателския съвет на Общински съвет-Казанлък Архив на оригинала от 2012-04-04 в Wayback Machine., новини на сайта на Общински съвет Казанлък, 26 юли 2006.
  6. Радослав Бимбалов, Когато простащината е в просветата, Фрогнюз, 8 август 2023.
  7. Мицов атакува даскал Тео: Свалете си мръсните ръчички от „Нова генерация“ и Воев!, Лупа, 10 август 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]