Теодосий Теодосиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодосий Теодосиев
български учител
Роден
1 декември 1947 година (75 г.)

Теодосий Събев Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“, град Казанлък, България. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

Той е действащ учител и ежегодно дава по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения.[1] Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Т. Теодосиев е и активен общественик. Избран е за първи председател на Националния клуб на учителите новатори. В продължение на много години е бил член на редколегията на списание „Физика“, в редакционния съвет на списание „Проблеми на образователната политика“, член на Управителния съвет на Съюза на физиците в България, член на Висшия учебен съвет към Министерство на просветата и др. Рецензент е на сборници и учебници по физика. Автор е на стотици статии.

Носител е на множество награди и отличия: орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен[2], три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св. св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ Св.Климент Охридски за най-много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент. За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, Т. Теодосиев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]