Теорема (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теорема
Teorema
РежисьориПиер Паоло Пазолини
ПродуцентиМаноло Болонини
Франко Роселини
СценаристиПиер Паоло Пазолини
В ролитеТерънс Стамп
Лаура Бети
Силвана Мангано
Масимо Джироти
Ана Вяземски
Нинето Даволи
МузикаЕнио Мориконе
Волфганг Амадеус Моцарт
ОператорДжизепе Руцолини
МонтажНино Барали
РазпространителEuro International Film
Премиера4 септември 1968 (Венеция)
7 септември 1968 (Италия)
Времетраене98 минути
Страна Италия
Езикиталиански
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie
Теорема в Общомедия

„Теорема“ (на италиански: Teorema) е италиански филм от 1968 година, на режисьора Пиер Паоло Пазолини, заснет по негов сценарий. Енио Мориконе подбира музиката по Волфганг Амадеус Моцарт.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В живота на типично буржоазно италианско семейство се появява мистериозна фигура, известна само като „Посетителя“. Пристигането му е предизвестено на семейството в миланското им имение. Енигматичният непознат постепенно има сексуални отношения с всички членове на семейството: набожната религиозна прислужница, чувствителният син, сексуално репресираната майка, срамежливата дъщеря и накрая измъчения баща. Непознатият отдава невъзмутимо себе си, без да иска нищо в замяна. Той попречва на страстната прислужница да се самоубие с газ от кухненска печка и нежно я успокоява; той се сприятелява и спи с уплашения син, успокоява съмненията и безпокойството му и му дава увереност; той става емоционално интимен с прекомерно пазещата се дъщеря, премахвайки детската си невинност около мъжете; той съблазнява отегчената и недоволна майка, като ѝ дава сексуалната радост и удовлетворение; Той се грижи и успокоява отчаяния и страдащ баща, който е болен.

Тогава един ден вестителя се връща и обявява, че непознатият скоро ще напусне домакинството, също толкова внезапно и загадъчно, кокто е дошъл. В последвалата празнота от отсъствието на непознатия всеки член на семейството е принуден да се сблъска с това, което преди това е било скрито от ежедневието на буржоазния живот. Прислужницата се завръща на село, където е родена и започва да прави чудеса; В крайна сметка тя се самоубива, като тялото ѝ е заровено в мръсотия, докато излъчва екстатични сълзи на регенерация. Майката търси сексуални контакти с млади мъже; синът напуска семейния дом, за да стане художник; дъщерята потъва в кататонично състояние; а бащата се откъсва от всички материални последици, предавайки фабриката си на работниците си, сваляйки дрехите си на железопътна гара и скитащ гол в пустинята (всъщност вулканичните склонове на вулкана Етна), където най-накрая крещи в първичен гняв и отчаяние.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Терънс Стамп Посетител
Силвана Мангано Лучия – Майката
Масимо Джироти Паоло – Бащата
Ана Вяземски Одета – Дъщерята
Лаура Бети Емилия – Прислужницата
Нинето Даволи Анджелино
Андрес Хосе Крус Сублет Пиетро – Синът [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Теорема“ // Internet Movie Database. Посетен на 19 февруари 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]