Теофил Александрийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теофил Александрийски
патриарх на Александрия

Роден
неизв.
?
Починал
?
Погребан Александрия, Египет

Религия Православие
Теофил Александрийски в Общомедия

Теофил Александрийски е патриарх на Александрия от 385 до 412 г., когато е наследен от своя племенник Кирил Александрийски.

През 391 г. той и негови привърженици оскверняват езически храм в Александрия, с което предизвикват сблъсъци между християни и езичници в града. Император Теодосий I му нарежда да опрости езичниците, но да разруши храма. Разрушаването на Серапеума се смята за важен момент в християнизацията на Египет.

Противник на хетеродоксията, патриарх Теофил се противопоставя на последователите на Ориген и на несторианите. През 403 г. е сред организаторите на неканоничния "Събор под дъба", който отстранява константинополския патриарх св. Йоан Златоуст.

Оцелели произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Кореспонденция с Йероним, папа Анастасий I и папа Инокентий I
  • Трактат срещу Йоан Златоуст
  • Проповеди, преведени от Свети Йероним
  • Други проповеди, оцелели само в коптски и етиопски преводи

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Norman Russell. Theophilus of Alexandria. London, Routledge, 2006, 240 pp. (The Early Church Fathers).
  • Polański, T. The Three Young Men in the Furnace and the Art of Ecphrasis in the Coptic Sermon by Theophilus of Alexandria. – Studies in Ancient Art and Civilisation 10, 2007, 79-100.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Тимотей патриарх на Александрия (385 – 412) Кирил
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pope Theophilus of Alexandria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.