Терзийско (област Ловеч)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Терзийско (Област Бургас).

Терзийско
Общи данни
Население 206 души[1] (15 юни 2020 г.)
5,43 души/km²
Землище 37,945 km²
Надм. височина 734 m
Пощ. код 5665
Тел. код 069612
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 72309
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   кмет
Троян
Донка Михайлова
(БСП)
Терзийско в Общомедия

Терзийско е село в Северна България, област Ловеч, община Троян.

Терзийско - panoramio (6).jpg

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Терзийско се намира вСтара планина на 40 километра южно от град Ловеч и 12 километра западно от град Троян. То е единственото населено място в района, което не е разположено в долините, а по билата на възвишенията върху които се намира, което позволява изключителна панорамна гледка към най-високите върхове на Стара планина и предбалкана. Невероятната природа и зеленина допълват приказната картина.

Терзийско е крайно село – асфалтовият път, който води до негоq свършва на 3 километра над селото. Преди 15-на години селото е известно с двата си цеха за керамични съдове. Малка част от продукцията се изнасяше за САЩ и Канада. Понастоящем, обаче, само тук-там са останали грънчари, които работят в работилнички в домовете си. В Терзийско се усеща силно демографския срив, като местното население се е стопило до около 1/5 за последните 20 години. Обнадеждаващ е факта, че много хора от цяла България са привлечени през уикендите от чистата и истинска природа на Балкана, като за последните няколко години са построени множество спретнати почивни вили.

Махали:Терзийска, Рупска, Дулевска, Саизка, Николска, Решовска, фатешка, Пъпревска, Вълчовска, Гърмодолска, Шабанска, Шолевска, Канджишка, Баръмска, Тотевска и Пехливанска.

История[редактиране | редактиране на кода]

Някога районът на селото бил обрасъл с гори, ливади и пасища. по тези места идвали със стадата си през лятото овчари от Троян. Троянчани често били нападани от кърджалийски и други разбойнически дружини. Много от жителите му потърсили по-спокойни места за заселване, по-високо в планината. По течението на р. Ръждавец, първоначално те прекарвали на кошари само през лятото, а по-късно започнали да остават и през зимата. Така възникнало с. Терзийско, някъде около 1650-1700 г.

В землището на селото има находища на хубава глина и това е причината да се развие грънчарството. Този занаят дава и първото име на селото Грънчар, което то носи до 1868 г., когато се отделя като самостоятелна община под сегашното си име Терзийско. В горната махала Терзийска, поради хубавите и обширни пасища, се развивло животновъдството, което от своя страна било предпоставка за възникването на терзилъка (шивашкия занаят). В началото заселниците си шиели дрехи в Троян. По-късно троянски майстори-терзии започнали да идват и да отсядат в горната махала за по няколко дни. Впоследствие някои от тях се преселили тук и махалата получила името си Терзийска.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Религии

Източно православие

Обществени институции

Кметство; читалище „Зора“ – основано 1922 г.; църква „Свети Николай“ – основана 1952 г.

Забележителности
  • Цачковата дупка – вертикална пещера с дължина 50 метра.
Редовни събития

Ден на грънчаря

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Дочо Вачков – актьор
  • Минко Герджиков – бивш зам.-кмет на София
  • Спас Дочев – скулптор
  • Цвятко Дочев – художник
  • Минчо Казанджиев – бивш кмет на Ловеч
  • Минко Колев Цвятковски (1938-2017)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Петко Дочев и Гечо Дочев, „Терзийско“, 1980 г.