Тетрис ефект

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скрийншот на игра на тетромино. Хората, които играят подобни игри с видео пъзел за дълго време, могат да виждат движещи се изображения като това в краищата на зрителните си полета, когато затворят очи или когато заспиват.

Тетрис ефектът или Тетрис синдромът (на английски: Tetris effect и Tetris syndrome) възниква, когато хората отделят толкова много време и внимание на дейност, че тя започва да моделира техните мисли, мисловни образи и сънища.[1] Името си получава от видеоиграта Тетрис.[1]

Хората, които играят Тетрис за дълъг период от време могат да започнат да мислят за начини, по които различните форми в реалния свят си съвпадат, например кутиите на рафта в супермаркета или сгадите на улицата.[1] Възможно е да започнат да виждат цветни изображение на фигури, падащи на определено място, когато си затворят очите.[1] Такива видения могат да се появят при запспиване, форма на хипнаготични изображения.[2]

Тези, които изпитват ефекта, могат да почувстват, че не са в състояние да попречат на мислите, образите или сънища да се случат.[3]

По-изчерпателно разбиране на дългосрочните ефекти от играенето на видеоигри е изследвано емпирично като Феномен на трансфер на игри (на английски: Game Transfer Phenomena (GTP)).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Earling, Annette (March 21, 1996). "Do Computer Games Fry Your Brain?". Philadelphia City Paper.
  2. Stickgold, Robert; Malia, April; Maguire, Denise; Roddenberry, David; O'Connor, Margaret (2000-10-13). Replaying the Game: Hypnagogic Images in Normals and Amnesics. Science. 290 (5490): 350 – 353. Bibcode:2000Sci...290..350S. doi:10.1126/science.290.5490.350. ISSN 0036 – 8075. PMID 11030656.
  3. Stickgold, R., interviewed 30 October 2000 by Norman Swan for The Health Report on Australia's Radio National (transcript). Посетен на 15 януари 2020 г.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tetris effect“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.