Техника за емоционална свобода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малка част от многото енергийни акупунктурни точки използвани в ТЕС

Техниката за емоционална свобода (ТЕС) (на английски: Emotional Freedom Technique, EFT) е форма на консултирана намеса, която се основава на различните теории на алтернативната медицина, включително акупунктура, невролингвистично програмиране, енергийна медицина, терапия на мисловните полета. По време на една ТЕС сесия, клиентът се фокусира върху конкретен проблем, докато се почукват леко неговите така наречени „крайни точки на енергийните меридиани на тялото“.[1] ТЕС е създадена от американския инженер Гари Крейг през 90-те години на 20 век, на базата на техниката на д-р Роджър Калахан Терапия на мисловните полета.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Процес[редактиране | редактиране на кода]

Според ТЕС-наръчника, тази процедура се състои от оценка на емоционалната интензивност на реакциите на участниците по скалата на Ликерт, след което се повтаря ориентирано утвърждаване при триене или лекичко почукване на специфични точки на човешкото тяло. Някои практикуващи включват движения на очите или други задачи. Емоционалната интензивност след това се преоценява и повтаря, докато се отбележи емоционална интензивност без промени.[1]

Техниката за емоционална свобода понякога е наричана „акупресура без игли“ или „емоционална версия на иглотерапията“. Същността на ТЕС се заключава в стимулиране на определени точки, използвани в акупунктурата, при концентриране на вниманието в аспекта на проблема.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

ТЕС се прилага при състояния на тревога и вълнение, стрес, физическа болка, фобия, зависимости, безсъница, натрапчиви мисли, а също и други психологически и физически симптоми.

Може също да се прилага за достигане на цели чрез целенасочено отстраняване на негативни емоции и състояния, които пречат това да се постигне.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

В книгата „Техника за емоционална свобода“ се обръща внимание на следните особености на техниката:

  • Базовата процедура е проста при усвояване и приложение.
  • Висока ефективност и бързина на постигнатите резултати.
  • С малки усилия може да бъде проверена работоспособността на техниката.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

ТЕС е тема на различни публикации, както положителни,[2] така и отричащи нейната състоятелност.[3]

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Списание „Skeptical Inquirer“ определя ТЕС като лъженаука, базирайки се на недоказани с обективни изследвания твърдения.

Гари Крейг, създателят на ТЕС твърди, че техниката му работи с „енергийните меридиани“ в човешкото тяло, което се лекува, само когато енергията в него протича свободно. Основните препятствия за свободното и балансирано протичане на енергията са потиснатите и складирани негативни емоции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Craig, G. EFT Manual. nd. Посетен на 3 май 2011. Архив на оригинала от 2016-03-03 в Wayback Machine.
  2. Rowe, JE (2005). „The Effects of EFT on Long-Term Psychological Symptoms“. Counseling and Clinical Psychology 2 (3): 104 – 111. ISSN 1545 – 4452
  3. Waite WL & Holder MD (2003). „Assessment of the Emotional Freedom Technique: An Alternative Treatment for Fear“. The Scientific Review of Mental Health Practice 2 (1)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]