Тиберий Гемел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тиберий Гемел
внук на император Тиберий
Тиберий Гемел 
Роден: 10 октомври 19 г.
Починал: 38 г. (18 г.)
Римски имперски династии
Юлиево-Клавдиева династия
Хронология
Октавиан 27 пр.н.е.14 от н.е.
Тиберий 14 от н.е.37 от н.е.
Калигула 37 от н.е.41 от н.е.
Клавдий 41 от н.е.55 от н.е.
Нерон 55 от н.е.68 от н.е.
Семейства
Юлии
Клавдии
Родословно дърво на Юлиево-Клавдиевата династия
Категория:Юлиево-Клавдиева династия
Последователност
Предходна
Римска република
Следва
Година на Четиримата императори

Тиберий Юлий Цезар Нерон Гемел, известен като Тиберий Гемел е син на Друз и Ливила, внук на Тиберий, и братовчед на Калигула. Гемел е прякор, означаващ близнак. Неговият, брат-близнак, Тиберий Клавдий Цезар Германик II Гемел, умира на 4-годишна възраст през 23 г.

Бащата на Гемел, Друз, умира мистериозни когато Гемел е на 4. Счита се, че Друз умира от ръцете на преторианския префект Сеян. Причините са, че неговата майка, е в заговор със Сеян, за да свалят и второ, тя има пряка възможност да отрови съпруга си.

На 12-годишна възраст Гемел е повикан на остров Капри, където живее Тиберий, заедно с братовчед си Калигула. Тиберий ги прави и двамата наследници, но е ясно, че фаворизира Калигула пред собствения си внук. Ливила е била любовница на Сеян години, и много хора вярват, че и двамата братя Гемел са всъщност негови синове.

Тиберий умира на 16 март, 37, и император става Калигула. Той осиновява Гемел, но по-късно, в края на същата година или началото на 38 г. заповядва да го убият, поради, както се твърди, заговор докато Калигула е бил болен.