Тиберий Юлий Александър Старши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юлий Александър дава средства за обзавеждането на храма в Йерусалим

Тиберий Юлий Александър Старши или Александър Алабарх, Александър Лизимах (на латински: Tiberius Julius Alexander Major, Alexander Alabarch, * пр. 10 пр.н.е., † след 50 г.) е романизиран евреин, алабарх (глава на евреите) на Александрия по времето на Римската империя през първата половина на 1 век.

Той е приятел на Ирод Агрипа I и дава пари за строежа на храма в Йерусалим.

Юлий Александър е от семейство на богати и знатни елинизирани евреи. Брат е на философa Филон Александрийски и на Юлий Лизимах.

Тиберий отговаря за вземането на мита на александрийското пристанище и става по-късно финансов управител на Антония Младша, съпругата на Нерон Клавдий Друз, брат на римския император Тиберий. Той печели голямо състояние, което му дава възможност да помогне финансово на Ирод Агрипа за строежа на храма в Йерусалим. По времето на последника на Тиберий, Калигула (37-31), Юлий Александър е държан затворен в Рим. След убийството на Калигула през 41 г. той е отново освободен от неговия последник Клавдий, суинът на Антония, и може да се върне обратно в неговата родина. Вероятно той е издигнат на рицар от Клавдий. Императорът поставя Ирод Агрипа I за цар на Юдея (41 г.). За финасовата помощ Ирод Агрипа I се реваншира на Юлий Александър като омъжва дъщеря си Береника за неговия втори син Марк Юлий Александър.

Той е баща на:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Йосиф Флавий, Ant. 18, 159-160., Ant. 19, 276, BJ 5, 205.
  • Стивън Уайлен, Евреите по времето на Исус, стр. 72-74, 181. ИК "Витлеем", ISBN 0-8091-3610-4, 2007.
  • Hellenistic Jewish Literature, cap 6, "The Life in the Mind", Reader's Digest, Jesus and His Times, The Reader's Digest Association, Inc. Fourth Printing USA, luglio 1990

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]