Тибетци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тибетци
Тибетски жени
Общ брой около 10 000 000
Значителен
брой в

Флаг на Китай Китай: 5 416 021 (2005)
Флаг на Индия Индия: 125 000
Флаг на Непал Непал: 50 000

Флаг на Бутан Бутан: 5 000
Език тибетски
Религия будисти
Тибетци в Общомедия
Територии в Китай населени предимно с тибетци

Тибетците са народ, населяващ главно Тибетския автономен регион в Китай, където те са 93 % от населението (2000).Размус Нилсен от университета Бъркли и негови сътрудници от лабораторията за ДНК изследвания в Китай направиха сензационно откритие.

Те твърдят, че тибетците принадлежат на мистериозната група 

„Денисоновци“.

Учените твърдят, че тибетците нямат проблеми с разредения въздух и екстремни студове, защото не са хора. Размус Нилсен от университета Бъркли и неговите сътрудници от лабораторията за ДНК изследвания в Китай твърдят, че тибетците принадлежат на мистериозната група „Денисоновци“, и че не са Хомо сапиенс.

Мистериозната ДНК на тибетците е била изследвана за първи път през 2010-та година в Русия, а групата, към която са класифицирани, носи името на професор Денис, който е и направил пръв откритието, за различните им гени от тези на другите хора. Американският професор Нилсен изследва гена EPAS-1 и според неговите хипотези, тибетците не са хора.

Учените отдавна са установили, че тибетците притежават едва ли не „свръхсили“. Те живеят съвсем нормално на големи височини и с лекота се движат по „покрива на света“, докато останалите хора там се чувстват зле и дискомфортно. Според заключенията на учените след повече от хиляда години естествен подбор и оцеляване само на най-издръжливите в суровите условия на Тибет, е настъпила променя ДНК-то на тибетците. Тя не просто е особена, а има качествени разлики с тази, която е характерна за хомо сапиенсите, пише tocka.com.mk.

Преди Нилсен да изложи своята теория, американските учени от университета в Юта успели да направят друго сензационно откритие. Те открили десет гена, които позволяват на тибетците да издържат дълго време в среда с разреден кислород в атмосферата. Повечето хора, включително и алпинистите, които са в „топ форма“, не се чувстват добре в тези условия, а често възникват и затруднения при работата на мозъка и белите дробове.