Тимок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тимок
April2003 (22) Timok.JPG
Река Тимок (снимка от към българската страна)
Общи сведения
Местоположение Сърбия Пиротски окръг
Нишавски окръг
Зайчарски окръг
Борски окръг
България
Видинска област
Община Брегово
Дължина 202 km
Водосборен басейн 4 630 km²
Отток 40 m³/s
Начало
Място източната част на
Свърлишка планина
Координати 43°18′29.88″ с. ш. 22°20′36.95″ и. д. / 43.3083° с. ш. 22.3436° и. д.
Надм. височина 1 010 m
Устие
Място десен приток на река ДунавЧерно море
Координати 44°12′50.04″ с. ш. 22°40′13.08″ и. д. / 44.2139° с. ш. 22.6703° и. д.
Надм. височина 33 m
Ширина 70 m
Тимок в Общомедия

Тимок, понякога членувано Тимокът/Тимока (на сръбски: Тимок или Timok, понякога Велики Тимок, в Античността на латински: Timacus) е река в Сърбия (Пиротски окръг, Нишавски окръг, Зайчарски окръг, Борски окръг), която в долното си течение в протежение на 15,5 километра е погранична между България (Видинска областобщина Брегово) и Сърбия. Дължината ѝ заедно със Свърлишки Тимок, Бели Тимок и Велики Тимок е 202 км.

Под името Свърлишки Тимок (64 км) води началото си от източната част на Свърлишка планина. Тече в северозападна посока, преминава през град Свърлиг, след което постепенно завива на север, а след това на северозапад, преминава през живописен каньнон и при град Княжевац се слива с идващата отдясно река Търговишки Тимок и започва да носи името Бели Тимок.

Река Търговишки Тимок (45 км) извира от северозападното подножие на връх Миджур (2 168 м) в Чипровска планина, тече в западна, а след село Кална в северозападна посока и при град Княжевац се слива с идващата отляво река Свърлишки Тимок.

Вече под името Бели Тимок (51 км) реката продължава на север, при Зайчар приема отляво водите на река Църни Тимок (Църна река) и започва да носи името Велики Тимок (87 км).Между сръбските села Търнавац и Градсково има язовир с ВЕЦ-"Соколовац".След гр.Зайчар е подходяща е за спускане с каяци и канута,като трасето е със средна трудност с оглед наличието на бързеи,стеснения и паднали дървета.Бреговете са гористи,обитавани от много водолюбиви птици. Влива се отляво в Дунав на 846 км от устието на реката, между българското село Куделин и сръбското Сърбово на 33 м н.в.


Площта на басейна на Тимок е 4 630 км2. Реката събира водите си от югозападните и западните склонове на Чипровска планина, Светиниколска планина, и планината Бабин нос (най-западните части на Стара планина) и северните склонове на Свърлишка планина, планините Треси баба, Тупижница, Велики Кърш, Дели Йован и други в Сърбия.

Средният дебит на реката в устието, която има есенно пълноводие, е 40м3/s. Водите ѝ се използват главно за напояване и съвсем малко за производство на електроенергия.

Устието на Тимок се явява най-северната точка на България.

Oсновни селища по течението на реката са: в Сърбия — градове Свърлиг, Княжевац, Зайчар; села Дреновац, Вратарница, Гърлян, Раяц и други.Района на селата Раяц,Рогльево и Смедовац е известен с винопроизводството си и старинните каменни изби,представляващи архитектурен резерват. В България — град Брегово и село Балей.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]