Тимофей Василев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тимофей Василев
ерзянски юрист
Тимофій Васильєв.jpg
Роден
Починал

Тимофей Василевич Василев (на ерзянски: Тимофей Васильевич Васильев) е ерзянски юрист, основател на съвременната съдебна система в Мордовия, общественик и политически деец. Участник в Октомврийската революция от 1917 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тимофей Василев е роден на 19 февруари 1897 г. в село Тавла, Маринска област, област Томск. През 1909 г. той и семейството му започват да работят в въглищните мини в Кузнецкия басейн. Тимофей работи като превозвач, а следващата година започва работа като ковач в механичен цех. След известно време Тимофей работи като чиновник в светски съд, а през 1916 г. е призован за военна служба и служи като секретар в щаба на военния окръг Омск. През юни 1917 г. е избран за председател на Омския военен окръг, щаб на дивизията. През същата година е назначен в съдилищата в Омск. През 1918 г. той служи като племиот в Червената гвардия, а по-късно и в партизанската група.

От 1924 до 1930 г. учи във Факултета по съветско право на Московския държавен университет. Жени се за Елизавета Павловна Рябова и през май 1925 г. се ражда синът му Рамзай. През юни 1928 г. Василев идва в Саранск във връзка с избора на председател на окръжния съд в Мордов. През 1931 г. е назначен за юридически съветник на търговската мисия на СССР в Лондон. На 8 април 1932 г. се ражда дъщеря му Ламруз (Елянора). На 8 април 1938 г. е арестуван в Москва във връзка с „Мордовския десно-троцки буржоазен националистически терористичен блок“.

През октомври 1938 г. е затворен в затвора Бутир в Москва. На 27 април 1939 г. Военният съд на Московското военно окръжие го признава за виновен и го осъжда на разстрел. Тимофей Василев е разстрелян на 31 юли 1939 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Timofey Vasilev“ в Уикипедия на азербайджански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.