Тимъти Шаламе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тимъти Шаламе
Timothée Chalamet
РоденТимъти Хал Шаламе
Активностот 2007 г.
Значими ролиЕлио Перлман в „Призови ме с твоето име“
Пол Атреидски в „Дюн"
Уебсайт
Тимъти Шаламе в Общомедия

Тимъти Хал Шаламе (на английски: Timothée Hal Chalamet), по-известен само като Тимъти Шаламе, е американски актьор. Започва кариерата си с късометражни филми, а след това участва в сериала „Вътрешна сигурност“. По-известните му роли са в „Призови ме с твоето име“, „Ladybird“ и „Beautiful Boy“.[1] За ролята си в „Призови ме с твоето име“ Шаламе е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка роля, както и за БАФТА и Златен глобус.

Детство и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 декември 1995 г. в Ню Йорк. Майка му, Никол Флендър е трето поколение нюйоркчанин с половин руско-еврейски и наполовина австрийско-еврейски произход. Тя е брокер на недвижими имоти в The Corcoran Group и бивша танцьорка от Бродуей. Флендър е завършила бакалавърска степен по френски от Йейлския университет и е била учител по език и танци. Баща му, Марк Шаламе, е редактор на УНИЦЕФ и бивш кореспондент от Ню Йорк за Le Parisien. По-голямата му сестра, Полин (родена 1992 г.), е актриса и е живяла в Париж.

Той владее както английски, така и френски език, и притежава двойно американско и френско гражданство. Израствайки, Шаламе прекарва летата си в Льо Шамбон-сюр-Линьон, малко френско селце на два часа от Лион, в дома на баба му дядо му по бащина линия. Той заявява, че времето му във Франция е довело до междукултурни проблеми на идентичността.

Тимъти посещава „PS 87 School William William Sherman“ за началното училище, а по-късно и селективната програма „Delta в MS 54 Booker T. Washington Middle School“, която той определя като „нещастни три години“ поради липсата на творчески обекти в училището и академично строгата среда. Приемането му в Гимназията по музика и изкуство и сценични изкуства Fiorello H. LaGuardia е повратна точка в оценката му за актьорско майсторство. Участва в училищни мюзикъли и става възпитаник на YoungArts. След гимназия посещава Колумбийския университет за една година, специалност културна антропология. По-късно той се прехвърля в Галлатинското училище за индивидуално обучение в Нюйоркския университет, за да продължи актьорската си кариера по-свободно.

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

2008 – 2016: Първи роли[редактиране | редактиране на кода]

Шаламе на Международния филмов фестивал в Торонто през 2014 г.

Като дете Шаламе се появява в няколко реклами и участва в два късометражни филма на ужасите. Последва второстепенна роля в телевизионния филм „Loving Leah“ (2009). През 2011 г. той дебютира на сцената в пиесата „The Talls“ извън Бродуей, комедия за навършване на пълнолетие, създадена през 70-те години. През 2012 г. е в повтарящи се роли в драма сериала „Royal Pains“. Заедно с останалата част от актьорския състав, Шаламе е номиниран за награда на Гилдията.

През февруари 2016 г. той играе ролята на Джим Куин в автобиографичната пиеса „Блуден син“ в театрален клуб в Манхатън. Той получава възторжени отзиви за изпълнението си и печели Лусил Лортел Награда.

След 2017 г.: Пробив[редактиране | редактиране на кода]

След като е прикрепен към проекта в продължение на три години, Тимъти участва в „Призови ме с твоето име“. Историята се върти около Елио Перлман, младеж, живеещ в Италия през 80-те години, който се влюбва в Оливър (Арми Хамър). Като подготовка за ролята, Шаламе се учи да говори италиански, както и да свири на пиано и китара. Ню Йорк Таймс го включва в списъка си за най-добрите актьори на годината. Той е третият най-млад човек в историята, номиниран за Оскар за най-добър актьор, както и най-младият от 1939 г. насам.

Шаламе на Берлинале през 2017 г.

Във втория си филм от 2017 г. Шаламе изиграва Даниел, неуверен тийнейджър, който в продължение на лятото се забърква в бизнеса с търговия с наркотици, „Hot Summer Nights“. По-късно същата година той играе Кайл Шайб в соловия режисьорски дебют на Грета Гъруиг, „Lady Bird“. През декември излиза последният му филм от 2017 г., „Western Hostiles“.

През 2018 г. се присъединява към Академията за филмови изкуства и науки. По-късно същата година участва в „Beautiful Boy“. 

През 2019 участва в „Един дъждовен ден в Ню Йорк“, „The King“ и „Малки жени“.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Филм Роля Режисьор
2014 Интерстелар младия Том Кристофър Нолън
2016 Невъзможно бягство Емил Ротмейър / Виктор X. Манхайм Микаел Хофстрьом
2017 Мис Стивънс Били Уитман Джулия Харт
2017 Призови ме с твоето име Елио Перлман Лука Гуадагнино
2017 Леди Берд Кайл Шейбле Грета Гъруиг
2017 Горещи летни нощи Даниел Мидълтън Елиджа Байнъм
2018 Beautiful Boy Ник Шеф Феликс Ван Хрунинген
2019 Един дъждовен ден в Ню Йорк Гетсби Уелс Уди Алън
2019 Малки жени Теодор Лорънс Грета Гъруиг
2019 The King Хенри V Дейвид Мичод
2021 Дюн Пол Атреидски Дени Вилньов
2021 Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън Зефирели Уес Андерсън
2021 Не поглеждай нагоре Юл Адам МакКей
2023 Уонка Уили Уонка Пол Кинг
2024 Дюн: Част втора Пол Атреидски Дени Вилньов

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Timothée Chalamet // IMDb. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]