Тиран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Тираните са хора, които притежават абсолютна (неограничена) власт. Думата идва от гръцкото τυραννος ('тюраннос').

Според първоначалното значение на гръцки, тираните били онези, които сваляли установената власт на някой град-държава, обикновено след получаване на обществена подкрепа, за да се превърнат в диктатори.

Разцветът на тираните бил в началото на 6 век пр.н.е. По това време мнозина управлявляващи били детронирани. По това време Персия осъществила първите нападения срещу Гърция, тъй като много тирани потърсили помощта на персите за решаване на проблемите с онези, които искали да ги премахнат.

Тираните обикновено се възкачвали на престола след народен преврат. Те често били популярни сред народа, или поне в началото на управлението си. Например Пизистрат бил запомнен заради една случка (разказана от Аристотел, но вероятно измислица), в която той освободил един селянин от данъци поради особеното безплодие на неговата земя. Синовете на Пизистрат, Хипий и Хипарх, от друга страна, били свалени от власт, а Хипарх — убит.

Впоследствие древните гърци, както и жителите на Римската република, станали доста по-предпазливи спрямо всеки, който се опитвал да осъществи всенароден преврат.

Днес думата тиран се използва в смисъл на жесток гонител, който потъпквал благополучието на своя народ, тъй като някои тирани наистина, притежавали тези черти. Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Пол Пот, Саддам Хюсеин, Робърт Мугабе[1] и Ким Чен Ир са примери за доскорошни и бивши тирани. Тираните са жестоки владетели, които са изгубили правото да управляват.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kirchick, James (2007, 30 Sept). Mugabe: A Tyrant from the Start. LA Times