Тисаесларско дело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Естер Шоймоши

Тисаесларското дело е съдебен процес през 80-те години на 19 век състоял се в Австро-Унгария. Катализира антисемитизма в страната.

Случаят[редактиране | редактиране на кода]

В унгарското селце (местечко) Тисаеслар, което е разположено на река Тиса, в началото на 80-те години на 19 век преживява малка еврейска общност, състояща се от 25 семейства (5 % от населението на Тисаеслар).

На 1 април 1882 г., непосредствено преди Пасха, изчезва 14-годишното християнско момиче Естер Шоймоши, прислужващо в къщата на Андраш Хури. След месечно издирване излиза слух, че момичето е станало жертва на еврейско ритуално убийство или т.нар. кръвна мъст.

В унгарския парламент Геза Оноди и Дьозьо Иштоци внасят предложение за изваждането от състава му на евреите-депутати. В редица унгарски градове и паланки се провеждат спонтанни и насилствени акции и погроми срещу евреи. На 4 май, майката на изчезналото момиче внася искане за разследване изчезването на дъщеря ѝ в местния съд, като твърди, че детето ѝ е станало жертва на ритуално убийство от страна на местната еврейска общност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]