Тит Лукреций Кар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тит Лукреций Кар
Titus Lucretius Carus
древноримски философ

Роден
Починал
Философия
Школа Епикурейство
Интереси Метафизика, Етика
Тит Лукреций Кар в Общомедия

Тит Лукреций Кар (на латински: Titus Lucretius Carus, * около 99 г. пр.н.е., † 55 г. пр.н.е.) е древноримски поет и философ. Последовател на Епикур в материалистическите му схващания за човека и обществото. Автор на обемистата философска поема „За природата на нещата“ (De rerum natura) в 6 книги, общо над 7000 стиха, издадена от Марк Тулий Цицерон.[1][2] Предполага се, че е принадлежал към знатния род Лукреции; бил е добре образован и запознат с живота на римския елит. Оказал е осезаемо влияние върху поети като Вергилий и Хораций. В ХVв., след близо хилядолетно отсъствие, книгата му е преоткрита и изложенето в нея става съществен елемент от разгръщането на Ренесанса. Тъй като отхвърля идеите за божия промисъл и безсмъртие на душата, Лукреций остава неприемлив за множество хора с религиозни възгледи[3].

  • Лукреций Кар, Тит, За природата на нещата; Прев. от лат. Марко Марков, София : Наука и изкуство, 1950 ( 2ро изд. 1971), 239с.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.zeno.org/Philosophie/M/Lukrez www.zeno.org/Philosophie/M/Lukrez
  2. Антична Литература, съст. Богданов Б. и Николова А., София: П.Берон, 1988
  3. Така Йероним Блажени, няколко века по-късно, без да посочва източници, пръв пише, че Лукреций страдал от пристъпи на умопомрачение и се самоубил.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за