Тихомир Завидович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тихомир.

Тихомир Завидович е велик жупан управлявал сръбските земи под византийска власт в периода 1165/66 - 1168 г. [1] Той е един от синовете на Завида, който е родствено свързан с управляващата династия в Зета. Мануил I Комнин оставя Тихомир за васален управител на сръбските земи, след отвеждането на Деса в Константинопол.

Четиримата братя и синове на Завида остават да управляват сръбските области под византийски сюзеренитет :

Скоро между Тихомир и най-малкия от братята - Неманя се заражда конфликт. Властелите на Неманя желаят независимост от Византия, и с тяхна помощ Неманя се опитва да заеме местото на брат си, като независим владетел. Опита е неуспешен и Неманя е заточен в местността Черните скали близо до Рас, както става ясно от неговото житие, писано след смъртта на светеца от сина му и бъдещ крал - Стефан Първовенчани.

С помощта на верни сподвижници Неманя все пак успява да надвие брат си Тихомир, който като византийски васал се спасява с бягство към имперските предели. През 1169 г. с византийска помощ в оръжие и войска Тихомир опитва да вземе реванш от узурпатора, целейки да си възвърне загубената власт и престиж. В състоялата се битка между войските на братята на Косово поле /близо до Вучитрън/, Тихомир е разгромен и убит.

Другите двама братя на Неманя /Мирослав и Страцимир/ подкрепят Тихомир в борбата му срещу Неманя, но следствие изхода от битката, и с цел да запазят владенията си, те признават титлата велик жупан на Неманя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хронологична енциклопедия на света, том VI, Велико Търново.. ЕЛПИС, ISBN 954-557-003-X, 1991.
Деса велик жупан на Рашка (1165/66 – 1168) Стефан Неманя