Тогрул I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тогрул.

Тогрул I
селджукски султан
Роден: 990 г.
?, ?
Починал: 1063 г. (73 г.)

Тогрул бег е третият владетел от селджукската династия. Той завладява Иран и Месопотамия, превзема Багдад и създава държавата Велики Селджук.

Тогрул поема властта около 1016. Към 1025 той, чичо му Арслан и брат му Чагри са на служба при Караханидите в Бухара, които понасят поражение от Махмуд Газневи и Тогрул е принуден да се оттегли в Хорезмия. През 1028 – 1029, заедно с брат си, завладява Мерв и Нишапур и установява контрол над целия Хорасан.

През 1040 Тогрул и Чагри нанасят поражение на Масуд Газневи, син на Махмуд, в битката при Данданакан. През следващите години Тогрул завладява Иран, а през 1055 и Багдад. През 1058 в града избухва въстание, Селджуките и Абасидите са прогонени и властта преминава към фатимидския халиф на Кайро, но две години по-късно Тогрул разгромява бунтовниците и отново влиза в Багдад.

Тогрул умира в Рей, близо до днешния Техеран. Той няма деца и е наследен от Алп Арслан, син на Чагри бег.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Toghrül“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.