Тодорка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тодорка
Връх Тодорка с трите си върхови точки. От ляво на дясно: Голяма, Средна и Малка Тодорка
Връх Тодорка с трите си върхови точки. От ляво на дясно: Голяма, Средна и Малка Тодорка
Bulgaria Blagoevgrad Province relief location map.jpg
41.7527° с. ш. 23.4318° и. д.
Общи данни
Местоположение Област Благоевград, България
Част от Пирин
Надм. височина 2746 m
Изкачване
Първо изкачване ?

Тодорка или Тодорин връх е масивен връх в Пирин, България, най-висок на Тодориното странично било и всъщност единствен връх, който се намира на него. Със своите 2746 м. се нарежда на 11-то място в планината. Той е гранитен, но не е скалист, въпреки че се отличава с много стръмни склонове. Представлява сравнително късо било с три върхови точки, наричани съответно Голяма, Средна и Малка Тодорка. Голяма Тодорка се намира най на север и гледана от Банско впечатлява с пирамидалната си форма. Именно по нейните склонове са направени няколко писти, на които разчита ски-туризмът в Банско. От Голяма Тодорка билото върви на югозапад, за да стигне до Средна Тодорка (2706 м), след което се откланя на югоизток до Малка Тодорка (2712 м). От изток в така оформения циркус се намират двете езера Тодорини очи (виж Василашки езера), край които минава пътеката от хижа Вихрен до хижа Демяница. От запад се простира Бъндеришката долина, която завива по характерен начин, следвайки завой на връх Тодорка. Ето защо от Банско краят на долината (връх Възела) не може да се види. Тодорка може да се изкачи най-лесно откъм Тодорината порта (на юг от върха в началото на Тодориното било), откъдето денивилацията до Голяма Тодорка е само 170 м, а също и от север, от Шилигарника. Там е единственото истински скалисто място на върха - тесен зъбер, който свързва горните станции на лифтовете с върха. Емоционално и незабравимо изживяване може да бъде изкачването направо от хижа Вихрен по стръмните Тодорини улеи, но за това е необходима сериозна подготовка и мотивация.

От върха се открива широка панорама. Забележителна е гледката към върховете Вихрен и Кутело на запад, както и към Стражите на изток. На юг пък над всички други върхове се издига могъщият ръб на връх Каменица. На север при ясно време Банско се вижда с такава чистота, че спокойно могат да се различат всички улици и сгради.

Todorka peak red.jpg

Името на върха е свързано с две легенди. Първата от тях твърди, че юначната българка Тодорка, защитница на крепостта Ситан, до последния си дъх се борила с друговерците турци и предпочела смъртта пред поруганието (в различните варианти тук се намесва и персонаж на има Мурат бей, на когото е кръстен връх Муратов). Гонена от турците, тя се качила на върха над крепостта, хвърлила се в бездните му и загинала. Според втората легенда една местна девойка на име Тодорка след като не могла да склони баща си да я даде за жена на нейния любим Васил (Василаки), избягала от дома и като се качила на върха, заплакала, от което се образували двете езера Тодорини очи (или още Тодорини сълзи). Васил напразно я търсил, докато накрая стигнал до близкия връх Василашки чукар и там, отчаян, се хвърлил в езерото под върха (едно от Василашките езера).[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия "Пирински край". Том 2, Благоевград, 1999, стр.332.


Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.