Тодор Ангелов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тодор Ангелов
български антифашист
Тодор Ангелов 
Роден: 12 януари 1900 г.
Починал: 30 ноември 1943 г. (43 г.)

Тодор Ангелов Дзаков с псевдоним Божаната (на френски: Théodore Angheloff) е български анархист[1][2], комунист и антифашист, живял дълго време в Западна Европа. През 40-те години той оглавява група на Белгийската партизанска армия срещу Нацистка Германия, която е активна главно в Брюксел. През 1943 година е заловен и осъден на смърт от германските окупационни власти.

Тодор Ангелов е баща на писателката Свобода Бъчварова (1925 – 2012).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Ангелов е роден на 12 януари 1900 година в Кюстендил в бежанския квартал „Аджундар“, но е кръстен едва шест години по-късно в църквата „Свети Димитър“. Той е вторият от двамата синове на Ангел Дзаков, строител, и Божана Дзакова, перачка. Родителите му, заедно с по-големия му брат Йордан, емигрират от Македония след Винишката афера от 1897 година. По местен обичай като дете е наричан по името на майка си – Тоде Божаната, като този прякор използва и по-късно в живота си.[3]

В Кюстендил Ангелов учи в Мъжката гимназия, където по време на Първата световна война се включва в популярна анархистка група, подкрепяна и от някои от учителите. Силно влияние му оказва неговият съученик, също анархист, Асен Даскалов. Завършва гимназията през лятото на 1920 година, след което работи временно срещу заплащане в Трудова повинност, а през есента е назначен със съдействието на свой съученик за учител в радомирското село Пчелинци.[4]

През 1923 година се жени за Александра Шарланджиева, от която има една дъщеря – известната българска писателка Свобода Бъчварова (р. 1925). През 1923 година участва в Септемврийското въстание в Пиринска Македония. След атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година напуска страната със семейството си, но е задочно осъден на смърт.

В емиграция[редактиране | редактиране на кода]

След като прекарват известно време в Австрия и Франция, през 1927 година Ангелов и семейството му се установяват в Белгия. През 1930 година са екстрадирани за „смущаване на общественото спокойствие“. Ангелов се премества в Люксембург, а жена му и дъщеря му се връщат в България. През 1932 година той получава разрешение да се върне в Белгия.

Испанската и Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

През 1936 – 1938 година участва в Испанската гражданска война на страната на републиканското правителство.

След завръщането си в Белгия Тодор Ангелов участва активно в организацията Имигранска работна ръка (MOI), подразделение на Белгийската комунистическа партия. През 1942 година организира терористична група, включваща около 25 души, главно евреи имигранти от Централна Европа, която е особено активна в района на Брюксел. За едногодишното съществуване на групата около половината нейни членове са заловени и убити. Самият Ангелов е арестуван в началото на 1943 година и е затворен в крепостта в Брендонк.

Тодор Ангелов е екзекутиран в Брендонк през ноември 1943 година.

Оценки за дейността му[редактиране | редактиране на кода]

Списък на екзекутираните във Форт ван Брендонк

Непосредствено след войната Тодор Ангелов е обявен за един от героите на белгийската съпротива и е произведен посмъртно в звание полковник от белгийската армия. В началото на 80-те години, с участието на българското посолство в Белгия, е поставен негов паметник в Схарбек, където той живее дълго време. Паметник на Ангелов има и в родния му град, а през 1998 година той е обявен за почетен гражданин на Кюстендил.

През 2007 година в Белгия е издадена книгата „Otages de la terreur nazie“ („Заложници на нацисткия тероризъм“), посветена на Тодор Ангелов и неговата група. През 2008 година дъщеря му Свобода Бъчварова издава тритомен документален роман „По особено мъчителен начин“, основан на живота на нейния баща.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg)) 64 години от разстрела на Тодор Ангелов – Божаната в Брюксел, в-к Свободна мисъл, декември 2007
  2. ((bg)) Динчо Желязков. Човекът, който пееше (105 години от рождението и 61 – от смъртта на Тодор Ангелов). // в-к „Дума“. Посетен на 29 май 2009.
  3. Бъчварова 2008a, с. 47 – 49.
  4. Бъчварова 2008a, с. 63 – 64, 85 – 89.
Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]