Тодор Балина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Балина
български въстаник
Тодор Балина 
Роден: 16-и век
Починал:
вероятно в Русия, където следите му се губят след бягството му при потушаването на Първото търновско въстание

Тодор Балина е български болярин от 1596 на Никопол, „първи благородник на Никополския санджак (на турски: Sancak - „знаме“, основна административно-териториална единица в Османската империя, съставна част на еялета“). Той е един от ръководителите на Първото търновско въстание против османското владичество през 1598 г. Неговото родово име напомня за българския болярин Балин, живял през 13 век, чието име се чете върху няколко сребърни съда намерени именно в Никопол. Те произхождат от съкровище, състоящо се от златни и сребърни предмети с общо тегло около 4 кг. Върху сребърен съд и дръжките на сребърни лъжици е гравирано името на техния притежател – Балин. През 1469 г. в разказа за пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново през Никопол и София в Рилския манастир изпъква фигурата на авторитетния никополски първенец жупан Богдан. Вероятно Тодор Балина е потомък на тези видни личности.

Ето какво пише папският пратеник Павел Джорджевич за него:

Госпо̀дин Тодор Балина е пръв благородник в Никополския санджак, който (б.а. — благородник) се ползва с голямо влияние сред християните от тая страна поради благородния си произход и своето достойнство. Него турците го гледат в устата какво ще каже (б.а. — заповяда), а пашите го уважават твърде много и се допитват до него по всеки важен въпрос.

Очевидно знатният българин е бил опитен и образован човек, приет с доверие дори в двора на австрийския император.

Когато през 1598 г. избухва Първото търновско въстание, бунтовниците провъзгласяват един мним или реален потомък на династията на Шишмановци за търновски цар. Обикновено се приема, че това е неизвестна от други източници личност (погрешка наричана Шишман III), но напоследък един нов прочит на различни археологически и писмени данни показа, че най-вероятно става дума именно за Тодор Балина, който претендирал, че е потомък на средновековните български царе.

След потушаването на въстанието, Балина бяга в Русия, където следите му се губят.„