Тодор Гиргинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Гиргинов
български генерал
Битки/войни Балканска война
Междусъюзническа война
Първа световна война
Образование Национален военен университет

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт

Тодор Гиргинов Стоянов е български офицер, генерал-майор[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Гиргинов е роден на 3 март 1870 г. в с. Лесичарка, Габровско. Бащата Гиргина Стоянов е земеделец и търговец-бакалия.

Завършва основно образование в с. Лесичарка и средно в Габровската мъжка гимназия. Заминава при по-големия си брат Димитър, който живее в София и е секретар в Министерството на вътрешните дела.

На военна служба постъпва на 11 ноември 1890 г., но не се знае къде. През 1893 г. завършва Военното училище в София и е произведен в първо офицерско звание подпоручик (1893). Служи в Софийския крепостен батальон (1902).

Учи в Николаевската генералщабна академия (Петербург-Русия) и завършва с отличен успех.(1902 – 1905)[2]

След завръщането си в България е назначен в IV-та пехотна Преславска дивизия, която е формирана на 1 януари 1892 г. Състои от две бригади и един пехотен полк. Началник-щаб на II-ра бригада формирана на 1 януари 1899 г. в град Варна с военно звание е капитан Тодор Гиргинов. Като офицер служи последователно във Видинския, Софийския крепостни гарнизони и в III-ти Артилерийски полк.

През 1904 г. е член на изпитната комисия за запасни подпоручици II-ри випуск на Артилерийската школа. През следващата година е преподавател по тактика в същата школа. През 1905 – 1906 г. изпълнява длъжността редактор на „Военен журнал“ и „Войнишка сбирка“.

От месец септември 1906 г. е причислен, а в края на същата година е приведен към Генералния Щаб. Стажа си отбива през 1907 г. като командир на дружина в VIII-ми пехотен Приморски полк и изпълнява длъжността началник-щаб на II-ра Бригада от IV-та Преславска дивизия. След това е адютант в IV-та Преславска дивизия, а през 1908 г. в III-та Военна инспекционна област. През 1910 г. отново стажува в IX-ти Конен полк. На следващата година е назначен помощник на началника на информационно–цензурната ”М“ секция при щаба на армията.

Като подполковник през 1912 г. е началник щаб на III-та Пехотна дивизия. През 1916 г. е назначен с военно звание полковник на длъжността: „Заместник началник-щаб на армия във Военното министерство“.[3]

През 1918 г. е повишен във военното звание генерал-майор.

Според височайша заповед №10, § 1 на Канцеларията на Министерството на войната от 7 ноември 1918 г. е уволнен от служба по собствено желание и е зачислен в запаса 10-и по ред като заместник началник-щаб на артилерията.[4]

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Минчев Т., История на село Лесичарка, Издателство „София Прес“, 2001

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българските генерали
  2. Минчев Т., История на село Лесичарка, Издателство „София Прес“, 2001
  3. Минчев Т., История на село Лесичарка, Издателство „София Прес“, 2001
  4. Минчев Т., История на село Лесичарка, Издателство „София Прес“, 2001
  5. Минчев Т., История на село Лесичарка, Издателство „София Прес“, 2001