Тодор Костов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Костов
български певец
Роден
Починал
Музикална кариера
Инструменти вокал
Глас тенор
Лейбъл Балкантон
Семейство
Съпруга Мария Бохачек

Тодор Христов Костов е български оперен певец – тенор, дългогодишен солист на Варненската опера. Съпруг на оперната певица Мария Бохачек.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Варна през 1928 г. През 1952 г. завършва варненското музикално училище „Добри Христов“.

На 13 март 1953 г. дебютира като редовен артист на сцената на Варненската народна опера в ролята на Каравадоси в операта „Тоска“ на Джакомо Пучини. Гастролира на сцената на Софийската народна опера и на много от градските опери в страната, както и в чужбина: Румъния (1956), Чехословакия (1957), СССР (1958, 1961), Югославия и Белгия (1959). През 1959 г. Костов прави специализация при Луиджи Ричи в Рим, Италия.

За 37-годишната си артистична кариера Тодор Костов се въплъщава в над 30 оперни роли, сред които:

Костов има записи в „Балкантон“, Българското национално радио и Българската национална телевизия. През 1955 г. е удостоен с първа награда и златен медал от Петия световен младежки фестивал във Варшава. Носител е на отличие на Комитета за култура, почетно звание „Заслужил артист“, орден „Кирил и Методий“ I степен, лауреат е на Димитровска награда. Умира на 1 януари 2009 г. във Варна.

На 21 декември 2003 г. на тържествен 75-годишен юбилей във Варненската опера Костов е обявен за почетен гражданин на град Варна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България