Тодор Ялъмов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Ялъмов
български химик

Роден
20 август 1944 г. (74 г.)
Националност българин

Тодор Ялъмов е български инженер-химик, любител фотограф, изследовател на българските корени.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 20 август 1944 г. в Москва. Завършва Софийски университет специалност химия с дипломна работа по квантова химия през 1972 г. Работи по специалността в различни лаборатории и институти.

Един от основателите на Клуб по прогностика и фантастика „Иван Ефремов“ (1974, действащ и днес). Дългогодишен фотограф на клуба с богат фото и видеоархив от дейността на клубовете по фантастика в България.

Участва с разработки на повечето конференции и конгреси по прогностика и фантастика у нас и в чужбина.

До 1990 г. е лектор в Дружество за разпространение на знания „Георги Кирков“ (с теми „Извънземни цивилизации“, „Самоизграждане на творческата личност“ и др. инициирани от дискусии в Клуба)

След 1996 г. представя в страната изложби с технически копия на картини на Николай Рьорих, цикъл лекции за знанията на древните българи, научни и езотерични открития, „Български и руски космисти“ и др.

Увлича се от фотография и киноизкуство, участва в редица изследователски експедиции в планината Алтай, Индия, Южна Корея, Испания /пътя Камино – 800 км пеша/, Русия (основно района на Волжка България) и други, организирани от Клуб „Приятели на Рьорих“ и Института по Древни цивилизации, София. Повечето експедиции са по пътя на древните българи и богомили, както на Изток до Индия, така и на Запад – Франция и Испания.

Оператор е на филмите „Мистериите на Орфей“, „Родови имения – любов и мечти“ и други.

През 1995 – 1999 г. е изпълняващ длъжността председател на Българско сдружение „Рьорих“, а от 1999 г. е председател на Национален Клуб „Приятели на Рьорих“.

От 2005 г. е зам-председател на Национален комитет „Петър Димков

От 2000 г. се включва в работата на Института за древни цивилизации, участва в повечето експедиции, семинари, проекти и програми, има публикации за културата на древните българи, за приноса на сем. Рьорих в изучаване на старата българска история и др.

Публикации в областта на лингвистиката, топонимията, историята, показващи пътя на миграцията на българите, след черноморския потоп преди 7500 години на изток до Индия и обратно.

Участва в програмите на Космическата лаборатория на Софийския университет за изследване влиянието на Слънцето, заснемане на слънчеви затъмнения в България и Европа

Активно експериментира в областта на природното земеделие и пермакултурата, включително и по проекта на Софийския университет за оранжерия на Луната и на Марс.

творчество[редактиране | редактиране на кода]

  • Кушнер, Ефим и др. Учителят – пророк на шестата раса: Кн. за шестата раса / Ефим Кушнер, Елена Георгиева Ковачева, Тодор Тодоров Ялъмов. – София: Новата цивилизация, 2013 (София: ВИНИ 1837)
  • С името на Иван Ефремов: Юбил. сб.: 35 г. от основаването на клуб Иван Ефремов; 100 г. от рождението на И. А. Ефремов / състав. Александър Георгиев Карапанчев, Юрий Илков; прев. от рус. Светла Йосифова и др; графики на Калин Емилов Николов; фотогр. Тодор Тодоров Ялъмов. – София: Ернор, 2009 (София: Монт)