Томас Брунер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Thomas Brunner (1821-1874), surveyor and explorer (small).jpg

Томас Брунер (на английски Thomas Brunner) (22 август 1821, Оксфорд, Англия - 22 април 1874, Нелсън, Нова Зеландия) английски геодезист.

През 1836 постъпва в университета в Оксфорд, специалност геодезия, а пет години по-късно, през 1841 заминава за Нова Зеландия и е назначен за землемер.

В продължение на две години заснема и картира територии в северната част на Южния остров, в района на днешния град Нелсън.

През февруари 1846, заедно с чертожника Уилям Фокс Хефи и маора Кеху тръгват от Нелсън към река Булер, водеща началото си от хребета Спенсър в северната част на Новозеландските Алпи, преминават покрай източния склон на крайбрежния хребет Папароа и достигат до устието на река Арахура. След пет месеца се връщат обратно по същия път.

През декември 1846, този път само с маора Кеху тръгва на югозапад от Нелсън и се спуска по река Булер до залива Карамеа (41°35′ ю. ш. 171°50′ и. д. / 41.583333° ю. ш. 171.833333° и. д.) на Тасманово море. Продължава по крайбрежието на юг до платото Тититера (43° 23` ю.ш.). Изследва западните и източни склонове на хребета Папароа, изкачва се по река Грей, вливаща се в Тасманово море, пресича вододелното плато, изкачва се по река Булер и през юни 1848 се завръща в Нелсън.

По време на пътешествието Брунер получава сърдечен удар и до края на живота му лявата половина на тялото му остава парализирана. Не е в състояние да предприема повече пътешествия в Нова Зеландия. За извършените открития, за които има голям принос главно маора Кеху и неговите хора, Брунер е награден с медал от Кралското географско дружество. През 1869 г. се пенсионира и умира пет години по-късно, като на погребението му присъства и неразделният му приятел Кеху.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Thomas Brunner“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.