Томас Глоувър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Томас Гловър
шотландски търговец

Роден
Починал
Томас Гловър в Общомедия

Томас Блейк Гловър (на английски език - Thomas Blake Glover) е шотландски търговец, работил и живял дълги години в Япония, носител на втория най-висок орден в страната - "Орден на Изгряващото слънце", допринесъл много за модернизацията на страната.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Фрейзърбърг, близо до Абърдийн, Шотландия, на 6 юни 1838 година. Шест години по-късно, семейството му се премества в Бридж ъф Дон. Бащата работи като брегова охрана. Завършва училище, след което работи като пътуващ търговец, пътувайки из цяла Шотландия.

Томас Глоувър и Ивасаки Яносуке, син на Ивасаки Ятаро - основател на Мицубиши Груп, 1900 година.

През 1859 година, пътува за Шанхай и Нагазаки, работейки за Jardine Matheson Holdings Limited и търгувайки с японски зелен чай. Две години по-късно основава своя собствена фирма Glover Trading Co.. Първият голям търговски успех е свързан с продажбата на кораби, оръжия, барут и боеприпаси на бунтовните кланове Сатсума, Чойшу и Тоза в Япония, в началото на 60-те години на ХІХ век.


Основният му бизнес се развива в град Нагазаки, където Глоувър построява една от първите сгради, издържана изцяло в западен стил. През 1868 година, Глоувър сключва договор с клана Сага за разработване на първата мина за въгледобив в Такашима. По същото време строи и първият сух док в Япония. Томас Глоувър банкрутира през 1870 година, но остава в Япония, където продължава да ръководи мината в Такаешима, която е национализирана, а през 1881 година е придобита от основателя на Мицубиши - Ивасаки Ятаро.

Глоувър става основна фигура в индустриализацията на Япония, подпомага основаването на корабостроителница, собственност на Мицубиши и Японска пивоварна фабрика, която по късно е наречена Kirin Brewery Company, и която съществува и до днес и е част от Мицубиши груп. Умира в дома си в Токио, на 13 декември 1911 година, погребан е в Нагазаки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]